PKR Nafi Setuju Lantik Dr Mahathir Sebagai Pengerusi PH

PETALING JAYA – Pengarah Komunikasi PKR, Fahmi Fadzil menafikan laporan parti itu bersetuju Tun Dr Mahathir Mohamad mengetuai Pakatan Harapan (PH) sebagai pengerusi.

Katanya, laporan The Malaysian Insight yang mengatakan mesyuarat Biro Politik PKR malam tadi membuat keputusan itu “tidak tepat”.

“Maaf, tapi berita @msianinsight mengenai mesyuarat Biro Politik tidak tepat. Perbincangan masih berjalan. Pengumuman rasmi (akan dibuat) dalam mesyuarat Majlis Presiden PH,” tulisnya di Twitter.

Menurut laporan itu, PKR bersetuju pengerusi PPBM itu mengambil peranan sama dalam pakatan pembangkang untuk “meningkatkan prospek mereka pada pilihan raya umum akan datang”.

“Biro politik bersetuju melantik Dr Mahathir sebagai pengerusi PH, manakala Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menjadi presiden,” kata seorang sumber PKR kepada The Malaysian Insight sambil menambah Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim selaku penasihat PH.

Sumber sama mendedahkan Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, Presiden Amanah, Mohamad Sabu dan Presiden PPBM, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan menjadi timbalan presiden PH.

Sebelum ini, Anwar dilaporkan mahu Dr Wan Azizah menjadi pengerusi PH.

Barisan kepimpinan PH perlu dimuktamadkan untuk membolehkan pakatan itu didaftarkan secara rasmi oleh Jabatan Pendaftaran Pertubuhan, untuk bertanding pada pilihan raya umum akan datang di bawah 1 logo.

PH yang terdiri daripada PKR, Amanah dan DAP pada 2015 menerima penyertaan PPBM sebagai parti komponen rasminya pada Mac lalu. – Fmt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.