Adakah Anwar dan Mahathir Akan Tidak Sehaluan Sekali Lagi?

Tulisan asal oleh:
Narinder Singh, Berita Daily, Malaysia Today, 14 Mei 2018

Pemimpin de facto PKR, Anwar Ibrahim akan dibebaskan dari penjara tidak lama lagi, memandangkan Lembaga Pengampunan akan membincangkan pada hari Rabu permohonan untuk memberi pengampunan penuh kepada mantan timbalan perdana menteri itu, membuka jalan bagi beliau untuk aktif berpolitik sekali lagi.

Pernah tidak sehaluan dengan Perdana Menteri semasa Dr Mahathir Mohamad pada masa lalu, kedua-dua mereka telah melupakan perbezaan mereka untuk bersama-sama menggulingkan kerajaan Najib Razak pada pilihan raya umum ke-14.

Sekarang memandangkan Anwar akan dibebaskan, semua mata fokus kepada pasukan Anwar-Mahathir untuk membawa pembaharuan yang dijanjikan kepada rakyat Malaysia dalam pelbagai bidang.

Tetapi dengan kurang daripada satu minggu selepas PRU14, Mahathir nampaknya telah menyesuaikan diri dengan pantas. Persidangan akhbarnya yang dihadiri pengikutnya yang ramai dalam beberapa jam selepas merangkul kemenangan Pakatan dengan cepat berkurangan kepada beliau seorang sahaja tidak lama selepas itu.

Timbalannya, Dr Wan Azizah Wan Ismail, yang merupakan isteri Anwar, dengan jelas tidak ada bersama-sama semasa pengumuman penting yang dibuat oleh Mahathir.

Ketiga-tiga menteri yang dinamakan, Lim Guan Eng (Menteri Kewangan), Muhyiddin Yassin (Menteri Dalam Negeri) dan Mohamad Sabu (Menteri Pertahanan) tertakluk kepada pengesahan kerana mereka belum mengangkat sumpah.

Terlalu banyak pengumuman sepihak yang dibuat oleh pemimpin parti yang berbeza dalam beberapa hari yang lalu dan itu telah menyebabkan rakyat biasa tidak senang duduk.

Walaupun Mahathir terus mendesak bahawa semua empat komponen dalam Pakatan, iaitu PKR, Amanah, DAP dan PPBM dirujuk untuk membuat keputusan pada peringkat kementerian, keadaan nampaknya tidak seperti itu pada masa ini.

Malah, Mahathir juga mengulangi bahawa memandangkan Guan Eng belum secara rasmi mengangkat sumpah sebagai Menteri Kewangan, segala mengenai kewangan akan diuruskan olehnya (Mahathir).

Adakah inilah permulaan kepada rejim kuku besi lama Mahathir? Adakah beliau benar-benar telah berubah dan menyesal dan berjanji untuk membetulkan semua kesalahan kerajaan terdahulu di bawah pemerintahan BN?

Contoh lain ialah memansuhkan Akta Anti-Berita Tidak Benar 2018, yang dijanjikan Pakatan sebelum PRU14. Tetapi sekarang Mahathir berkata beliau hanya mahu mengkaji semula akta itu – petunjuk bahawa undang-undang itu mungkin tidak dimansuhkan seperti yang dijanjikan oleh pemimpin Pakatan.

Mahathir selama ini sememangnya bersifat ‘diktator’ dalam memerintah negara itu selama 22 tahun sebelum beliau bersara pada 2003. Bolehkah orang ini berubah?

Kembali kepada kemunculan Anwar dalam situasi ini. Beliau juga satu kuasa yang kuat.

Anwar telah kekal teguh dalam memerangi Mahathir semasa ‘reformasi’ dan hanya baru-baru ini sahaja beliau bergabung dengan Mahathir kerana mereka mempunyai musuh yang sama iaitu Najib dan BN/Umno.

Kemenangan yang ditunggangi oleh Mahathir sebagai PM hari ini semata-mata disebabkan oleh persediaan oleh PKR dan sekutunya dalam DAP dan Amanah.

Soalannya – adakah Anwar masih lagi hanya memainkan peranan sokongan kepada Mahathir selepas pembebasannya – memandangkan beliau mungkin akan dengan segera bertukar menjadi ahli parlimen dalam pilihan raya kecil setelah mendapat pengampunan penuh?

Semuanya berjalan agak lancar untuk Mahathir – daripada keluar Umno, menubuhkan PPBM, mengambil alih kepimpinan Pakatan, berbaik dengan Anwar dan seterusnya memenangi PRU14 dan menjadi perdana menteri ke-7.

Tetapi cabaran sebenar baru bermula untuk Anwar dan pasukannya; dan itu adalah mengambil tempat Mahathir, yang mana mereka berikan dengan mudah.

Dengan banyak peristiwa yang berlaku dalam masa seminggu ini, keadaan mungkin tidak begitu baik untuk Anwar ketika beliau berdepan dengan Mahathir sekali lagi sebagai PM.

Personaliti dan aspirasi yang berbeza boleh menyebabkan perebutan kuasa antara kedua-dua itu – kemungkinan yang tidak dapat ditolak.

Pakatan mungkin berada dalam keadaan yang tidak kukuh. Adakah ia akan runtuh?

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/2018/05/14/will-anwar-and-mahathir-clash-again/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.