‘Jangan Menghukum Tanpa Fakta Kukuh’ – 1MDB

KUALA LUMPUR – Syarikat milik kerajaan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) menggesa awam dan pelbagai pihak untuk bersabar sementara menunggu keputusan semakan bebas oleh Ketua Audit Negara.

 

“Kami meminta bahawa tidak ada yang menghukum perkara itu tanpa fakta sebelum ulasan didedahkan kepada umum.

 

“Lembaga mengambil tuduhan berniat jahat dan fitnah secara serius dan mempunyai hak untuk mengambil tindakan undang-undang,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan.

 

Lembaga itu juga menegaskan bahawa akaun 1MDB diaudit oleh sebuah firma audit antarabangsa, Deloitte.

 
Ia turut berkata buat masa ini, lembaga pengarah dan pengurusan akan bekerjasama sepenuhnya dengan Ketua Audit Negara, Polis Diraja Malaysia dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dalam proses siasatan dalam syarikat itu.

 

Sebelum ini, PAC berkata ia akan memulakan prosiding siasatan syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) pada 19 Mei ini.

 

Pengerusi PAC, Datuk Nur Jazlan Mohamed, berkata pihaknya akan memanggil Ketua Setiausaha Perbendaharaan (MoF) Tan Sri Irwan Serigar Abdullah dan Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negara (EPU) Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Rahmat Bivi Abdullah.

 

Tambahnya, pada minggu berikutnya, 26 Mei 2015 pula akan memanggil Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB ketika ini, Arul Kanda Kandasamy serta Mantan CEO 1MDB pertama, Datuk Shahrul Ibrahim Halmi yang berkhidmat daripada tahun Mac 2009 hingga Mac 2013.

 

Nur Jazlan berkata PAC secara sebulat suara bersetuju untuk memulakan prosiding siasatan terhadap syarikat 1MDB dalam satu perbincangan khas yang diadakan pada 30 April lalu. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.