‘Kami Tak Buat Apa-Apa’

AMPANG – “Kami tak buat apa-apa ustaz. Kami duduk saja tengok pemandangan,” itulah antara reaksi beberapa pasangan remaja yang ditahan dalam Operasi Valentine oleh penguat kuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) dan Pegawai Masjid Al-Azim Pandan Indah, awal pagi semalam.

 

Pegawai Masjid Al-Azim, Ahmad Nawi Othman berkata, seramai 20 individu termasuk sembilan lelaki dalam lingkungan usia 20 hingga 30-an ditahan di Bukit Ampang.

 

Menurutnya, operasi bersama Rela kira-kira jam 12 tengah malam, mendapati individu yang ditahan itu dipercayai berkelakuan tidak sopan di tempat tumpuan awam.

 

“Ketika ditahan, sebahagian daripada mereka sedang berdua-duaan dalam kereta di kawasan gelap.

 

“Segelintir mereka yang ditahan itu beri pelbagai alasan antaranya baru sampai dan mahu pergi makan ke gerai berhampiran. Mereka kemudian dibawa ke Masjid Al Azim, Pandan Indah untuk sesi penerangan lanjut,” katanya.

 

Ahmad Nawi berkata, kesemua mereka diberi surat perintah hadir kaunseling wajib yang diadakan pada 27 Mac ini di masjid itu.

 

“Tindakan tegas akan diambil jika mereka ingkar dan tidak menghadiri sesi kaunseling tersebut, Kami tidak teragak-agak menyerahkan mereka kepada Jais untuk dikenakan tindakan lanjut,” katanya.

 

Operasi itu dijalankan mengikut Seksyen 31 Enakmen Jenayah Syariah Jais 1995.-Sinar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.