Penganggur Didakwa Di Mahkamah Kes Bunuh Dua Beradik

PENGANGGUR dihadapkan ke Mahkamah Majistret Yan, hari ini, atas dua pertuduhan membunuh dua beradik dan menyebabkan kecederaan parah kepada seorang lelaki di Yan, minggu lalu.

Tertuduh, Amir Ariffin, 49, mengaku tidak bersalah serta minta dibicarakan bagi pertuduhan sengaja menyebabkan kecederaan parah selepas pertuduhan dibaca di hadapan Majistret Nurul Rasyidah Mohd Akit.

Bagaimanapun, tiada sebarang pengakuan tertuduh direkodkan bagi pertuduhan membunuh selepas dia hanya mengangguk faham selepas pertuduhan itu dibacakan.

Berdasarkan pertuduhan pertama dan kedua, tertuduh didakwa membunuh Nurul Hanim Idris, 5, dan Muhammad Hafiz Idris, 2, di sebuah rumah di Kampung Tengah, Kuala Sungai, Yan antara jam 11 malam hingga 12 tengah malam, pada 8 Januari lalu.

Tertuduh didapati melakukan kesalahan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman mati mandatori.

Bagi pertuduhan ketiga pula, tertuduh didakwa dengan melakukan kecederaan parah kepada Soberi Saad, 52, dengan menggunakan sebilah pedang pada masa, alamat dan tarikh sama.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan mengikut Seksyen 326 Kanun Keseksaan dan sabit kesalahan tertuduh boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun serta dikenakan denda atau sebat.

Nurul Rasyidah kemudian menetapkan 18 Mac hadapan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Mahkamah juga mengarahkan tertuduh tidak ditawarkan sebarang jaminan memandangkan tertuduh turut dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Pendakwaan dilaksanakan oleh Timbalan Pendakwa Raya, Nurul Waheda Abd Rahman manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Dalam kejadian 8 Januari lalu, Nurul Hanim ditemui dengan kesan tetak pada belakang badan dan adiknya, Muhammad Hafiz, dikelar pada leher, akibat dikelar seorang lelaki yang mengamuk di kampung berkenaan. – HMetro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.