Dividen Dijangka Rendah Berbanding 2017, KWSP Enggan Ulas

KUALA LUMPUR — Pengerusi tabung pencen terbesar negara, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Tan Sri Samsudin Osman enggan mengulas mengenai angka pembayaran dividen 2018, semasa ditemui pemberita di Universit Malaya, hari ini.

Pertanyaan itu berbangkit selepas sebuah akhbar semalam melaporkan bahawa KWSP dijangka mengumumkan kadar dividen yang lebih rendah bagi 2018 berbanding 2017, disebabkan pasaran ekuiti tempatan dan serantau yang suram.

“Anda lihat sendiri keadaan pasaran, pada tahap mana …saya tidak boleh menyebutnya saya tidak dapat memberikan jawapan kami perlu melihat apa yang berlaku tahun lepas untuk mengetahui sama ada baik atau tidak.

“Saya sendiri tidak mengetahuinya memandangkan mereka masih mengira angkanya,” katanya, dan menambah ia masih berasaskan faktor pasaran domestik dan serantau, kaedah yang serupa seperti tahun-tahun sebelumnya.

Samsudin bercakap kepada pemberita selepas melancarkan buku ‘Who Says I Am Retired? kompilasi autobiografi para pegawai kanan perkhidmatan awam, pemimpin korporat dan ahli akademik yang berkongsi pemikiran mereka mengenai persaraan, di Pusat Penyelidikan Kesejahteraan Sosial (SWRC) Universiti Malaya di sini.

SWRC yang sebelum ini dikenali sebagai Pusat Penyelidikan Keselamatan Sosial. ialah institusi yang dibiayai oleh Tabung Yayasan KWSP.

KWSP yang mempunyai kira-kira 14 juta pencarum sehingga September tahun lepas, mengumumkan dividen 6.9 peratus bagi simpanan konvensional bagi 2017, angka tertinggi sejak 1996, membabitkan pembayaran sebanyak RM44.15 bilion.

Segmen patuh Syariah pula mengumumkan kadar perkongsian keuntungan 6.4 peratus bagi 2017.

Pendapatan kasar pelaburan KWSP bagi 2017 sebanyak RM53.14 bilion dengan aset pelaburan sebanyak RM791.48 bilion sehingga akhir Disember 2017. — Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.