Satu Lagi Isu Mencurigakan Skandal Terowong – Eric See To

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 13 Januari 2018

Berikut adalah satu lagi isu yang mencurigakan mengenai skandal Terowong Pulau Pinang.

Ini adalah halaman dari laporan rasmi PAC Pulau Pinang mengenai projek Terowong Pulau Pinang.

Cara kos yuran perundingan untuk melakukan laporan RM305 juta itu seolah-olah disusun dengan menunjukkan bahawa sebahagian besar daripada yuran itu dibayar dengan cepat dan terlebih dahulu oleh kerajaan negeri Pulau Pinang.

Yuran untuk membuat laporan untuk jalan berpasangan 10.6km Tanjung Bungah ke Teluk Bahang dengan kos pembinaan sebanyak RM377 juta bernilai RM120.4 juta.

Ini bermakna kos laporan untuk jalan ini adalah 32% daripada kos pembinaan – yang melanggar semua garis panduan kos kerajaan di mana projek seperti itu sepatutnya bernilai maksimum 5% sahaja.

Bandingkan ini dengan kos laporan RM96 juta untuk terowong dasar laut yang lebih rumit yang menelan belanja sebanyak RM3.5 bilion.

Ingat bahawa angka kos ini adalah dari sumber rasmi Kerajaan Pulau Pinang.

Ia begitu berat sebelah dan tidak adil sehinggakan anda hanya dapat menyimpulkan bahawa projek ini direka untuk mendapatkan wang pendahuluan maksimum walaupun laporan sebenar dan projek terowong itu tidak pernah siap, dan itu tidak penting kerana syarikat yang dianugerahkan projek itu sudah pun mendapat wang mereka.

Antara banyak-banyak aktiviti yang mencurigakan dan kemungkinan kesalahan dalam projek ini, saya yakin SPRM akan siasat isu ini.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.