Lucu Bila Shafie Minta Rakyat Sabah Maafkan Mahathir

Tulisan asal oleh:
Eric See-To, Facebook Eric See-To, 14 Januari 2018

Berita paling lucu yang saya baca hari ini adalah dari Presiden Warisan Shafie Apdal yang meminta rakyat Sabah untuk memaafkan Tun Mahathir dengan mendakwa bahawa Mahathir mempunyai pengetahuan untuk “Selamatkan Malaysia” secara ekonomi berdasarkan tindakannya pada tahun 1998.

Dengan mengetepikan hakikat bahawa ekonomi kita sedang berjalan dengan sangat lancar dengan Bank Dunia mengatakan kita semakin meningkat dari kedudukan yang kukuh, antara ekonomi yang paling pesat berkembang di kalangan rakan-rakan kita dan akan mencapai status berpendapatan tinggi dalam masa 3 tahun, saya membuat kesimpulan bahawa sama ada Shafie tidak tahu ekonomi atau seorang pembohong yang secara terbuka cuba mengambil hati Mahathir.

Krisis 1998 yang menimpa Malaysia hanyalah jangkitan ekonomi Asia yang melanda beberapa negara sahaja.

Sekiranya Mahathir bijak, kita tidak perlu pun pertama sekali diselamatkan pada tahun 1998, betul?

Kita juga mengetepikan bahawa negara-negara yang sama terjejas pada tahun 1998 juga pulih pada masa yang sama seperti kita dengan beberapa negara seperti Korea Selatan melakukan lebih baik kerana mereka telah melaksanakan reformasi yang diperlukan yang Mahathir tidak mahu lakukan.

Apabila Dato’ Sri Najib menjadi PM pada tahun 2009 (beliau dijadikan Menteri Kewangan beberapa bulan sebelum itu), dunia mengalami Great Global Recession – yang mana menurut semua ahli ekonomi, itu adalah kemelesetan global yang paling teruk sejak tahun 1930-an.

Peristiwa tahun 1998 itu jauh berbeza dengan Great Global Recession ini – tetapi rakyat Malaysia tidak terkena tempias yang terlalu dasyat. Mengapa?

Malaysia mengalami kemelesetan pada awal tahun 2009 tetapi disebabkan beberapa pakej rangsangan yang segera yang dilaksanakan oleh Najib, kita dengan cepat pulih dan kini telah menikmati pertumbuhan berterusan selama 9 tahun.

Ia juga adalah ironi bahawa PM Najib juga dipersalahkan atas hutang kerajaan yang lebih tinggi yang ditanggung dengan pakej-pakej rangsangan itu. Pada dasarnya, sesetengah rakyat Malaysia menyalahkan Najib kerana menyelamatkan Malaysia pada masa itu.

Tidak seperti Mahathir, pada tahun 2009 PM Najib tidak perlu menambat mata wang kita, tidak perlu menubuhkan Danaharta dan Danamodal untuk menyelamatkan bank kita, tidak ada konglomerat tempatan kita yang terpaksa ditutup akibat kerugian dan pasaran saham kita tidak jatuh menjunam sebanyak 80%.

PM Najib sekali lagi diuji pada tahun 2014 apabila harga komoditi global runtuh yang menjejaskan eksport utama kita dalam petroleum dan minyak sawit.

Kali terakhir Malaysia diuji sedemikian rupa adalah ketika harga komoditi runtuh pada tahun 1985 di bawah Mahathir. Negara kita dengan pantas mengalami kemelesetan yang dasyat sekali lagi.

Tidak seperti pada tahun 1985, disebabkan oleh dasar-dasar yang teliti termasuk dasar GST yang perlu tetapi banyak dipolitikkan yang dilaksanakan oleh PM Najib, Malaysia bukan sahaja tidak mengalami kemelesetan tidak seperti negara pengeksport komoditi utama seperti Brazil, Arab Saudi, Brunei, Bahrain dan banyak lagi .

Bukan sahaja kita tidak mendaftar satu pun suku dengan pertumbuhan negatif tetapi kita dengan cepat pulih semula dan sekarang telah 5 suku berturut-turut mengalami pertumbuhan yang semakin meningkat.

Sekali lagi, kita tidak perlu menambat mata wang kita, tidak perlu menubuhkan Danaharta dan Danamodal untuk menyelamatkan bank kita, tidak ada konglomerat tempatan kita yang yang terpaksa ditutup akibat kerugian dan pasaran saham kita tidak jatuh menjunam sebanyak 80%.

Sebaliknya, selain daripada tumpuan untuk merangsang ekonomi domestik menggunakan BR1M dan langkah-langkah lain, bukan sahaja PM Najib memutuskan untuk tidak menambat Ringgit kita tetapi mengenalpasti bahawa Ringgit yang lebih lemah akan menggalakkan pertumbuhan eksport, pelancongan dan pembuatan – dan dengan itu beliau memberi tumpuan kepada sektor-sektor ini dalam belanjawan 2015 dan 2016.

Ia adalah contoh klasik dari pepatah “when life gives you lemons, make lemonade”.

Hasilnya dapat dilihat apabila sektor eksport, sektor pelancongan dan sektor pembuatan kita mengalami peningkatan kecil, ekonomi domestik kita terus kukuh sementara pasaran saham dan mata wang kita pulih dan mengukuh.

Saya minta maaf tetapi dalam usahanya untuk menipu rakyat Sabah supaya menerima Mahathir walaupun Mahathir bertanggungjawab untuk Projek IC dan mengabaikan Sabah dan Sarawak selama 22 tahun, Shafie Apdal telah menunjukkan bahawa beliau sememangnya tidak tahu apa yang beliau katakan apabila ia adalah tentang ekonomi.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/EricSeeTo/posts/1836034226408961

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.