Kehancuran Pakatan

Tulisan asal oleh:
Hafidz Baharom, The Sun Daily, Malaysia Today, 15 Januari 2018

Buku awal Simon Sinek memberitahu kita untuk selalu bermula dengan bertanya mengapa. “Kenapa” itu yang mendorong orang itu bersemangat dalam kerja dan tindakan mereka. Beliau menggunakan ini untuk menerangkan bagaimana Apple berjaya menarik minat pelanggan.

Begitu juga, jika anda membaca buku Naomi Klein mengenai syarikat, beliau memberitahu bahawa produk seperti peranti Apple bukan hanya memasarkan peranti elektronik, tetapi ia adalah mengenai menjual jenama.

Dengan kedua-dua konsep ini, kaitkan dengan Pakatan Harapan. Jadi kenapa harus seseorang mengundi untuk Pakatan Harapan?

Ini kerana mereka ingin mengurangkan rasuah, mengakhiri kleptokrasi, menyelamatkan negara, memastikan keadilan untuk semua orang, dan juga melihat ke arah membetulkan apa-apa sahaja yang tidak betul di negara ini – seperti bagaimana Liga Perdana tidak disiarkan di televisyen.

Secara peribadi, saya tidak tahu pun bahawa perkara itu salah kerana saya tidak menonton bola sepak. Sama ada saya buta terhadap fakta itu, atau bola sepak hanyalah sebagai cara untuk melarikan diri dari kenyataan, tetapi mari kembali ke topik utama.

Jenama Pakatan sentiasa adalah untuk membetulkan masalah ketidakadilan di negara ini, atau menggunakan budaya pop Star Wars, untuk membawa keseimbangan kepada Kuasa. Malangnya, kisah mereka menjadi semakin rumit dengan meminta Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi calon mereka untuk perdana menteri.

Dan inilah sebabnya pada minggu lepas, penyokong dan ahli politik Pakatan Harapan telah banyak menghantar kepada pihak media surat mereka menyuarakan sokongan mereka terhadap Mahathir dan bagaimana tidak ada calon yang lebih baik untuk memenangi undi Melayu.

Sejujurnya – Pakatan “hanya” memerlukan Mahathir untuk memenangi undi Melayu. Dan untuk itu, mereka telah mengorbankan “kenapa” mereka – mengurangkan rasuah, mengakhiri kleptokrasi, memastikan keadilan dan membetulkan kesalahan di negara ini – dengan peluang untuk memenangi cukup undi Melayu untuk mendapatkan kuasa.

Dan inilah sebabnya saya sering berseloroh bahawa setiap kali Mahathir bercakap mengenai semua topik ini, walaupun pada perhimpunan anti-kleptokrasi – adakah sesiapa yang bersuara mengenai keadaan sebenar keseluruhan situasi itu?

Anda akan nampak bahawa penyokong Pakatan – yang menggelar Mahathir sebagai “Mahafiraun” atau bahkan “Mahazalim”, kini terpaksa membetulkan gelaran seorang diktator tua jahat yang setanding dengan Mugabe yang telah mereka jual selama satu dekad itu.

Dan ia tidak berkesan. Sebaliknya, rakyat Malaysia yang merupakan penyokong tegar Pakatan Rakyat kini melihat aktivis pro-pembangkang dalam kekeliruan.

Contohnya adalah Hishamuddin Rais, yang selama ini mengutuk Mahathir sebagai punca utama masalah di Malaysia. Namun, pada forum minggu lalu, beliau cukup terbuka untuk mengakui semua itu boleh diketepikan kerana beliau mahu menyingkirkan Umno, bukan Mahathir.

Walau bagaimanapun, inilah individu beliau sendiri akui sebagai tidak menyokong kerajaan, dengan kata-kata sendiri pada tahun 2006, yang diterbitkan di Central Market’s The Rice Cooker Shop. Tajuknya? Mahathir dan Labu-Labinya. Di dalamnya, Hisham mengakui bahawa beliau lebih rela “mempercayai Ibrahim Ali daripada Mahathir”, dan bagaimana beliau menyuarakan bahawa Mahathir telah ditinggalkan oleh penyokongnya sendiri.

Begitu juga, tulisan Mariam Mokhtar yang bertanya siapa jika bukan Mahathir. Pembaca beliau juga bingung, kerana ini bertentangan dengan segala yang beliau percaya seperti yang ditonjolkan dalam kolum Malaysiakini beliau pada tahun 2013 yang bertajuk “Apa lagi Mahathir mahu?”.

Dalam kata-katanya sendiri: “Sehingga kita mendapat perubahan dalam kerajaan, hanya satu orang yang boleh menghalang kesan merosakkan oleh Mahathir terhadap negara – Najib Abdul Razak – tetapi beliau sama ada tidak akan atau tidak dapat membawa dirinya untuk melakukan tugas suci ini. Begitulah pegangan Mahathir ke atas Najib.”

Namun, kini beliau menyokong Mahathir kerana beliau mahu perubahan dalam kerajaan, walaupun dengan lelaki yang “tidak peduli apa-apa tetapi kesinambungan warisannya, melalui anaknya, Mukhriz”.

Inilah masalahnya dengan Pakatan Harapan dan mengapa mereka akan kehilangan pengundi lebih daripada yang mereka akan perolehi. Ini adalah kerana orang Melayu tidak mengundi untuk orang, tetapi untuk jenama – kita telah melihat situasi ini dengan Semangat 46 walaupun dengan sokongan Tun Hussein Onn dan Tunku Abdul Rahman, kita telah melihat ini dengan Onn Jaafar dan Parti Negara beliau. Pakatan bertaruh bahawa ini akan terbukti tidak benar.

Kedua, masalah mereka adalah bahawa mereka sendiri telah mencemarkan jenama mereka sendiri, “kenapa” mereka sendiri dengan membenarkan orang yang mereka sendiri tuduh menyebabkan pelbagai masalah masuk parti mereka. Mereka menggunakan Mahathir sebagai kambing hitam mereka dan kini nampaknya mereka menggunakannya sebagai idola mereka.

Ahli falsafah Perancis Jacques Ellul menulis bahawa sebaik sahaja propaganda telah ditetapkan, kekeliruan akan berlaku apabila anda cuba untuk mengubah naratif itu. Ini merumuskan masalah yang dihadapi oleh Pakatan. Setelah 10 tahun menjual mesej yang sama, mereka kini perlu memasarkan sesuatu yang telah berubah 180 darjah dalam masa kurang dari dua bulan.

Dan kekeliruan itu, hipokrasi oleh penyokong mereka, ketidakadilan yang sama yang layak ke atas orang-orang yang mereka cuba untuk gulingkan, akan menyebabkan mereka kalah dalam pilihan raya.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-undoing-of-pakatan/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.