Pasukan Petugas Khas Saring Kemasukan Pelarian Syria – KDN

KUALA LUMPUR – Saringan kemasukan 3,000 pelarian Syria ke Malaysia akan dilakukan sebuah pasukan petugas khas diketuai Kementerian Dalam Negeri (KDN) dalam usaha mengekang ancaman militan dan pengganas.

 

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Masir Kujat berkata itu antara langkah keselamatan yang dilakukan kerajaan bagi memastikan pelarian tersebut bebas daripada idelogi keganasan dan tidak menggugat keamanan negara.

 

Beliau berkata pasukan petugas itu telah menetapkan proses saringan dan tapisan keselamatan yang ketat dalam memastikan pelarian tidak membawa masuk sebarang fahaman dan ideologi keganasan yang kini menular di seluruh dunia.

 

Masir berkata demikian ketika menggulung Rang Undang-Undang Perbekalan 2016 bagi kementeriannya di Dewan Negara, Isnin.

 

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini mengumumkan dasar kerajaan untuk memberi perlindungan kepada 3,000 rakyat Syria yang menjadi mangsa perang dan konflik di negara mereka.

 

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Shahidan Kassim memberitahu Dewan aset Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) akan ditambah.

 

Ini jelasnya bagi membolehkan agensi itu melakukan lebih banyak rondaan  untuk mencegah pencerobohan kapal-kapal asing seperti kapal pengawal pantai China di kawasan Beting Patinggi Ali, kira-kira 80 batu nautika dari Tanjung Baram, Sarawak.

 

Shahidan berkata APMM dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) juga akan mengadakan rondaan secara berterusan sejak pencerobohan di kawasan perairan milik Malaysia di Laut China Selatan itu mula dikesan pada 4 September 2013.

 

Menurutnya Malaysia juga mengambil pendekatan secara diplomatik dengan China bagi mengatasi masalah pencerobohan tersebut yang berpunca daripada tuntutan bertindih di kawasan perairan berkenaan.

 

Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Jamil Khir berkata prosedur penyaluran bantuan zakat akan dipermudahkan bagi membantu golongan gelandangan.

 

“Prosedur yang ditetapkan ialah pemohon mempunyai alamat rumah, bil air dan elektrik. Walaupun tidak mempunyai alamat rumah, kita tetap akan cuba memberi bantuan yang sepatutnya seperti wang dan makanan.

 

“Prosedur yang kita buat ini untuk memudahkan pengurusan wang dilakukan dan bukannya sewenang-wenangnya kita serah tanpa usul periksa kerana ada segelintir pemohon seperti gelandangan ini tumbuh setiap hari, hilang dan muncul bila-bila masa,” katanya.

 

Bagaimanapun, katanya dalam usaha untuk membantu mereka, Baitulmal Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah bekerjasama dengan beberapa buah badan bukan kerajaan (NGO).

 

“Surat pengesahan bergelandangan yang dikeluarkan daripada NGO ini turut diguna pakai oleh Baitulmal MAIWP dalam menawarkan bantuan secara bulanan kepada gelandangan yang layak dengan keutamaaan kepada yang berkeluarga.

 

“Baitulmal MAIWP juga telah menyediakan rumah transit bagi menempatkan gelandangan ini secara sementara sebelum bantuan zakat dapat disalurkan kepada mereka,” katanya.

 

Persidangan bersambung esok. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.