Malaysia Mengeksport Lebih Banyak Ke AS – LSS

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 14 September 2017

Ramai orang mungkin tidak sedar tetapi kemahiran hubungan antarabangsa Najib boleh membantu Malaysia mengelakkan kemungkinan bencana ekonomi.

Malaysia sentiasa mengeksport lebih banyak ke AS berbanding dengan eksport AS kepada kita – bermakna Malaysia telah mendaftarkan lebihan yang banyak. Dan jumlah ini semakin meningkat.

Kita juga mencatatkan lebihan dagangan sebanyak AS$21.7 bilion dan AS$24.8 bilion untuk tahun 2015 dan 2016.

Untuk 7 bulan pertama tahun 2017, Malaysia mengimport kira-kira AS$7.8 bilion dari AS sementara mengeksport sebanyak AS$21 bilion dan sudah mencatatkan lebihan dagangan sebanyak AS$13.2 bilion.

Oleh itu pada awal tahun ini, Trump telah mengenal pasti Malaysia sebagai salah satu daripada 16 kemungkinan “trade cheats” dan menandatangani satu perintah yang boleh membawa kepada penalti anti-lambakan dan dagangan ke atas kita.

Khazanah telah membuka pejabat pelaburan di San Francisco pada September 2013 dan telah pun membuat pelaburan – termasuk AS$400 juta dalam senarai Alibaba 2014 AS bahawa ia membuat keuntungan sebanyak lima kali ganda.

KWSP, yang pada akhir tahun lalu mempunyai 29% pelaburannya di luar negara dan telah mengatakan bahawa pelaburan luar negara mereka telah mengatasi pelaburan tempatan dalam tempoh 2 tahun yang lalu, SUDAH mempunyai pelaburan sebanyak AS$7 bilion dalam saham AS dan mungkin akan membuat pelaburan tambahan AS$3 bilion hingga AS$4 bilion lagi.

MAS telah membeli 25 Boeing 737 tahun lalu dan tetap perlu membeli pesawat ini sebagai sebahagian daripada tindakan perubahan dan rancangan pertumbuhan mereka memandangkan kapal terbang mereka sudah semakin usang dan MAS mahu mengembangkan segmen antarabangsa mereka yang telah menyaksikan pertumbuhan dua digit yang baik.

Sudah terdapat PERJANJIAN YANG TELAH DIPERSETUJUI SEBELUM INI.

Jadi apa yang salah dengan tindakan Perdana Menteri membincangkan ini dengan Presiden AS yang mana Malaysia juga telah melabur dan membeli dari AS?

Sekiranya Trump telah mengenakan penalti dan undang-undang anti-lambakan terhadap Malaysia, ini akan memberi kesan yang sangat menjejaskan eksport Malaysia ke Amerika Syarikat – yang akan menyebabkan kita kerugian berpuluh-puluh bilion AS$ setiap tahun.

Adakah kita benar-benar mahu kehilangan pengeksportan ke ekonomi terbesar dunia?

Adakah rakyat Malaysia dan Pakatan sebenarnya memahami atau menghargai apa yang dilakukan oleh Najib?

Adakah Pakatan hanya pandai untuk menggelar Presiden Amerika Syarikat sebagai Dungu dan menghentam Amerika Syarikat kerana mengundang Najib?

Adakah mereka memahami atau mengambil berat tentang ekonomi dan kemungkinan kerugian kepada ekonomi kita?

—-
31 Mac 2017: Malaysia on Trump’s list of ‘trade cheats’
http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/03/31/malaysia-on-trumps-list-of-trade-cheats/

https://www.census.gov/foreign-trade/balance/c5570.html

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.