Piala Dunia Sudah Berakhir Tumpuan Kini Kepada Piala Malaysia Pula

PIALA Dunia telah selesai dan kini seluruh tumpuan dan perhatian peminat bolasepak tempatan akan terarah kepada Piala Malaysia pula – piala tertua Asia – yang akan bermula dari 13 Ogos sehingga 3 September ini.

Kejohanan ini akan berehat seketika dari 19 September hingga 4 Oktober bagi memberi ruang kepada pemain-pemain kebangsaan mewakili negara dalam Sukan Asia di Incheon, Korea Selatan.

Selepas itu kejohanan Piala Malaysia akan disambung semula di peringkat suku akhir pada 3 Oktober sebelum perlawanan separuh akhir pada 24-25 Oktober dan final pada 8 November yang dijadualkan berlangsung di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Juara baru Liga Super, Johor Darul Ta’zim (JDT) telah diundi dalam kumpulan yang paling kuat dan sengit iaitu Kumpulan C bersama-sama Kelantan, Pulau Pinang dan Angkatan Tentera.

 

Juara bertahan Pahang diundi bersama-sama Lions XII, Felda United dan JDT II dalam Kumpulan A.

Kumpulan B terdiri daripada Terengganu, Sarawak, Perak dan Kedah manakala Kumpulan D pula Selangor, Sime Darby, PDRM dan T-Team.

Dalam pada itu, jurulatih Pahang, Zainal Abidin Hassan berkata, mereka yakin akan dapat mempertahankan kejuaraan dengan skuad yang ada kerana sebahagian besar pemain adalah mereka yang beraksi pada perlawanan akhir ketika menentang Kelantan musim lalu.

Zainal yang merupakan penolong jurulatih kepada Dollah Salleh ketika Pahang menjuarai Piala Malaysia musim lalu menambah, semua mata akan tertumpu kepada skuad Pahang kerana mereka adalah penyandang juara.

http://www.mstar.com.my/sukan/bola-sepak/2014/07/14/piala-dunia-sudah-berakhir-tumpuan-kini-kepada-piala-malaysia/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.