Tular Rekaan Baju Raya Jovian Mandagie Diciplak

Tular di media sosial baju pereka fesyen Jovian Mandagie diciplak.

Netizen turut menyelar Instafamous Asyallie meniru rekaan Jovian.

Mengenai isu jenama #LisaSurihaniForJovian 2014, Jovian Mangadie turut memuat naik gambar Asyallie menciplak rekaannya di instagram miliknya.

“Nasihat saya kepada rakan-rakan pereka dan pemilik perniagaan di luar sana, terdapat beribu-ribu inspirasi untuk anda ambil, dan anda mempunyai kebebasan untuk merujuk kepada sesiapa yang diingini, tetapi perlu meletakkan usaha bagi menambah baik rekaan itu sendiri.Jangan ambik kertas tekap and copy bulat-bulat”

Tambah Jovian lagi dia tidak berniat menjatuhkan perniagaan Asyallie tetapi berharap Asyallie lebih bijak di masa hadapan.

“Jadi semua Jovianistas,terima kasih kerana melaporkan ini kepada saya, tindakan saya hanya ini. Cukuplah, saya tidak mahu menyaman,naik mahkamah, rezeki i banyak lagi di luar sana inshaAllah. Saya tahu anda semua tidak akan membeli jenama tiruan.Love you Jovianista”tambah Jovian yang tidak mahu mengeruhkan keadaan, seperti memetik laporan MH.

Katanya, ini bukan kali pertama Asyallie didakwa menciplak rekaan orang lain. Sebelum ini Asyallie pernah didakwa menciplak rekaan tudung peta dunia milik Fatheena.

Selain Jovian, terdapat juga beberapa pemilik butik mengalami perihal yang sama. Dakwaan bahawa Asyallie telah mengeluarkan busana Hari Raya yang sama seperti rekaaan Leeyana Rahman yang pernah mempopularkannya sebagai model sebelum ini.

Ada juga membangkitkan rekaan produk Asyallie juga mempunyai persamaan dengan keluar Arared dan juga mempunyai persamaan dengan rekaan keluaran Minaz.

Bagaimanapun, Asyallie turut membuat jawapan balas di instagramnya.Seperti tudung Fatheena sebelum ini,Asyallie telah memuat naik semula status Instagram dari pemilik SyasyaHabib selaku pihak yang berkolaborasi denganya bahawa persamaan rekaan dengan jenama lain ialah kebetulan dan berkaitan masa (timeline),iaitu mereka tidak release awal.

Asyallie juga menambah ada pihak cuba menjatuhkan jenamanya dengan cara menviralkan isu koleksi terbaru mereka meniru jenama-jenama lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.