Prospek Cerah Untuk PM Najib Dalam Pilihan Raya Akan Datang Kata Pakar

Prospek cerah untuk PM Malaysia Najib dalam pilihan raya akan datang dengan pembangkang dalam keadaan kucar-kacir, kata pakar-pakar di ST Global Outlook Forum

Tulisan asal oleh:
Idayu Suparto, The Straits Times, 13 Jun 2017

SINGAPURA – Perdana Menteri Malaysia Najib Razak dijangka sejajar dengan atau lebih baik dalam prestasinya pada pilihan raya umum akan datang walaupun skandal kewangan baru-baru ini memandangkan pembangkang bergelut untuk mewujudkan barisan yang bersatu untuk mencabar pakatan pemerintah Barisan Nasional (BN), pakar-pakar di perbincangan panel The Straits Times Global Outlook Forum berkata pada hari Selasa (13 Jun).

Walaupun skandal kewangan melibatkan dana pelaburan negara 1Malaysia Development Bhd (1MDB) menjadi tajuk utama di seluruh dunia, isu-isu punca pendapatan dan kos hidup dijangka menjadi kebimbangan utama pengundi Malaysia pada pilihan raya akan datang, kata Ibrahim Suffian, pengasas bersama dan pengarah program pada pengumpulan suara rakyat Malaysia di Merdeka Center For Opinion Research.

Pilihan raya akan datang Malaysia dijangka pada bulan Ogos tahun depan, tetapi terdapat spekulasi meluas bahawa Datuk Seri Najib boleh memanggil pilihan raya awal pada akhir tahun ini.

“Isu utama dalam minda pengundi ialah isu kos hidup. Itu, dan bukannya isu 1MDB, adalah faktor utama yang memberi impak dalam emosi orang ramai,” Ibrahim memberitahu pada perbincangan panel bertajuk ‘Malaysia’s Next GE: The Perils And Prospects’, yang diadakan di Pusat OCBC.

“Jika kita bertanya orang ramai apa yang membimbangkan mereka, kebanyakan akan berkata ia adalah ekonomi. Orang muda mahu pekerjaan yang bersesuaian dengan kelayakan mereka, mereka yang berusia 25 hingga 35 bimbang tentang harga perumahan, dan orang-orang tua bimbang tentang persaraan mereka dan sama ada mereka mempunyai lebih daripada minimum untuk menyara kehidupan mereka,” katanya.

Ibrahim berkata rakyat Malaysia telah tertekan dengan kenaikan harga akibat daripada tindakan oleh kerajaan untuk mengurangkan subsidi kerajaan dan melancarkan cukai barangan dan perkhidmatan negara berikutan pilihan raya lalu.

Tetapi walaupun pengundi tidak berpuas hati dengan prestasi ekonomi kerajaan, Najib masih dijangka untuk mempunyai cengkaman yang kukuh pada kuasa kerana pengundi yang sebahagian besarnya Melayu lebih cenderung untuk meletakkan kepercayaan mereka di tangan parti yang didominasi agama Islam seperti Umno Najib dan parti Islam pembangkang Parti Islam SeMalaysia (PAS), dan bukannya parti-parti dalam pakatan pembangkang Pakatan Harapan (PH). PH terdiri daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR), Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan serpihan PAS, Parti Amanah Negara.

Ini kerana bangsa dan agama tetap menjadi realiti politik Malaysia, dengan pengundi masih mengundi untuk parti yang mereka percaya akan lebih mampu untuk melindungi kepentingan mereka, kata Ibrahim.

Parti Pribumi Bersatu Malaysia bekas Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad akan mendapati ia adalah sukar untuk menarik pengundi, memandangkan mereka masih kekurangan pengetahuan tentang parti itu, yang ditubuhkan pada September lalu. Parti itu juga akan merasa sukar untuk kekal hidup tanpa pakatan pilihan raya di kalangan ahli-ahli pembangkang untuk tidak bertanding di kerusi masing-masing, katanya.

“Bolehkah pembangkang bersatu? Walaupun mereka tidak lagi boleh membentuk pakatan pembangkang yang bersatu padu, persoalannya ialah sama ada mereka boleh berfikir untuk tidak bertanding menentang satu sama lain pada pilihan raya akan datang,” katanya.

Seorang lagi ahli panel pada forum itu, Ong Keng Yong, Duta besar di Kementerian Luar Negeri Singapura, juga optimis mengenai prospek Najib pada pilihan raya.

“Orang ramai mungkin mempunyai pandangan mereka mengenai 1MDB dan parti politik, tetapi jika anda mendengar apa yang Ibrahim katakan itu, berdasarkan prestasi kerajaan dan keadaan hubungan kaum dan agama, saya tidak rasa cukup untuk mengalihkan orang ramai daripada beliau,” kata Ong, yang juga bekas Pesuruhjaya Tinggi Singapura ke Malaysia.

“Saya tidak fikir beliau boleh melakukan prestasi yang lebih teruk daripada apa yang berlaku pada tahun 2013,” tambah Ong. “Lebih banyak orang bercakap tentang agama dan bangsa, lebih banyak faktor amanah memainkan peranan, dan pengundi Melayu akan kekal dengan apa yang mereka tahu, kerana mereka tidak percaya parti-parti lain akan mengekalkan apa yang mereka telah selesa dengan.”

Pakatan pemerintah BN memenangi 133 daripada 222 kerusi Parlimen pada pilihan raya umum 2013. Data pengundian dalaman pakatan itu menunjukkan ia yakin untuk menang sekurang-kurangnya 128 kerusi Parlimen, lebih daripada cukup untuk kembali berkuasa, dengan sasaran berkemungkinan yang lebih tinggi sekitar 140.

Selena Ling, Ketua Penyelidikan Perbendaharaan dan Strategi OCBC, yang juga panel, memberikan pendapat beliau mengenai ekonomi Malaysia.

Malaysia, katanya, telah mencapai kesemua sasaran yang betul dalam kad skor ekonominya, dengan negara itu melihat pertumbuhan yang kukuh, inflasi yang rendah dan pelaburan langsung asing yang stabil. Tetapi beliau menambah bahawa negara itu menghadapi cabaran kepada defisit fiskalnya serta tahap hutang kerajaan dan isi rumah yang agak tinggi.

“Walaupun semuanya pada tahap yang baik di peringkat atas … wujudnya pergolakan di peringkat bawah yang perlu diberi perhatian,” Ling memberi amaran.

Perbincangan panel itu dipengerusikan oleh Audrey Quek, Editor Luar The Straits Times.

Panel itu adalah yang pertama daripada dua perbincangan yang diadakan menjelang Global Outlook Forum tahunan ST pada akhir tahun. Forum ini mengumpulkan pakar-pakar yang akan mengkaji berita-berita utama tahun ini dan cabaran yang disebabkan olehnya kepada tahun hadapan.

Forum itu dianjurkan oleh The Straits Times, dengan kerjasama OCBC Premier Banking.

Link asal artikel:
http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/bright-prospects-for-malaysian-pm-najibs-election-hopes-amid-opposition-disarray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.