Palau Bakar 4 Bot Nelayan Haram Vietnam

Koror – Negara kecil kepulauan tropika, Republik Palau telah membakar empat bot nelayan Vietnam yang ditangkap kerana beroperasi secara haram di perairan itu, lapor AFP.

 

77 anak kapal telah dipindahkan ke dua lagi bot nelayan dengan bahan api yang mencukupi untuk kembali ke Vietnam.

 

“Mesej ini ditujukan kepada ketua pasukan dan krew kapal-kapal ini.

 

Palau memberi jaminan bahawa anda akan kembali dengan selamat, kata Presiden Tommy Remengesau selepas bot dibakar pada hari Jumaat.

 

“Kapten akan didakwa dan dipenjarakan. Bot akan dibakar. Tiada apa yang akan diperolehi daripada memburu di Palau.

 

“Bot Vietnam ditangkap di kawasan yang dilindungi dengan lebih daripada lapan tan timun laut dan ikan terumbu di atas kapal.

 

Sejak tahun lepas, 15 buah bot dari Vietnam telah disita dengan lebih daripada 25 tan spesies marin Palau dihantar ke pasaran gelap di Asia.

 

“Kami mempunyai pesanan yang ringkas kepada mereka yang cuba untuk mencuri sumber marin Palau. Kami tidak akan bertolak ansur dengan pemburu haram di laut,” tambah Remengesau.

 

“Palau bekerjasama dengan tentera, diplomasi, dan NGO dari seluruh dunia untuk memberi amaran keras kepada nelayan haram dan melindungi keselamatan makanan kita.”

 

Palau menjadi tuan rumah bengkel yang diadakan bulan lepas melibatkan pihak berkuasa pengawasan maritim dari Amerika Syarikat, Australia, Jepun dan Agensi Perikanan Kepulauan Pasifik , yang direka untuk membangunkan pelan penguatkuasaan marin menyeluruh.

 

“Nelayan haram merupakan ancaman utama kepada Palau, memandangkan lokasinya sebagai laluan penting ke Pasifik,” kata Seth Horstmeyer program Legacy Lautan Global Pew Charitable Trusts ‘. “

 

Dengan dasar tiada toleransi dan keupayaan penguatkuasaan yang semakin meningkat, penangkapan ikan secara haram akan berhenti di Palau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.