Video: Jamal Kecewa Dihalang Masuk Ke Sarawak

Oleh: Wan Nasrah Abdul Rahim

 

KUALA LUMPUR – Pengerusi Gabungan NGO Melayu, Datuk Jamal Yunos bersama rakan-rakannya (seramai empat orang) yang dihalang masuk ke Sarawak meminta penjelasan daripada Ketua Menteri negeri itu berhubung insiden tersebut.

 

Beliau berkata, tiada sebab mengapa pihaknya dihalang daripada memasuki Sarawak, sedangkan dia merupakan pemimpin Umno dan NGO kerajaan yang tidak terlibat dengan sebarang permasalahan.

 

“Bagi saya, kami tidak pernah melakukan kesalahan jenayah dan kami merupakan NGO daripada kerajaan, namun tidak dibenarkan masuk Sarawak. Jadi bagaimana NGO yang banyak lepas ke Sarawak daripada pihak pembangkang? daripada DAP, PKR dan sebagainya?.

 

“Kami lihat berduyun-duyun yang masuk Sarawak. Pihak kerajaan Sarawak tak boleh ‘double standard’. Kita minta pihak kerajaan Sarawak terus ‘block’ la pemimpin dan NGO-NGO daripada pihak pembangkang, kerana mereka ni sentiasa buat provokasi, fitnah dan pendusta. Jadi itulah yang saya nak sampaikan, selain daripada perasaan kecewa dan sedih pada hari ini,”ujarnya.

 

Sehubungan itu Jamal berkata, pihaknya akan menghantar surat dan merayu kepada Ketua Menteri untuk minta penjelasan.

 

Beliau turut memohon agar rayuan untuk diberi kelonggaran memasuki Sarawak dipertimbangkan supaya pihaknya dapat menyempurnakan beberapa program di sana.

 

Terdahulu, beliau ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching pagi tadi dan diarahkan kembali semula ke KLIA.

 

Difahamkan, beliau yang juga merupakan Ketua UMNO Bahagian Sungai Besar dihalang masuk ke negeri itu berikutan pelbagai kenyataannya sebelum ini yang dikatakan bersifat perkauman. – SuaraTV

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.