Guru KAFA Desak Azmin Ali Segera Tunai Janji

SHAH ALAM – Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali didesak segera menyelesaikan isu kenaikan elaun guru Kelas Agama dan Fardu Ain (Kafa) negeri itu dan bukan terus berdiam diri.

 

Seorang guru Kafa, Ekhsan Bukharee Badarul Hisham mendakwa ini kerana surat tuntutan kenaikan elaun yang dihantar pihaknya kepada Mohamed Azmin Rabu lepas sehingga kini masih tidak mendapat maklum balas lanjut.

 

Dakwa Ekhsan Bukharee lagi, pentadbiran Mohamed Azmin sepatutnya tidak mempunyai masalah menyediakan peruntukan kewangan tersebut memandangkan rizab kerajaan negeri mencecah bilion ringgit.

 

“Saya membawa suara hati guru Kafa lain yang amat mengharapkan kenaikan tersebut dipercepatkan memandangkan ia telah termaktub dalam manifesto kerajaan Pakatan Rakyat (PR) yang sehingga kini masih tidak dilunaskan.

 

“Kami tak minta gaji mewah…ini soal integriti menteri besar untuk tunaikan apa yang dijanjikan (manifesto). Jika kerajaan PR mengatakan Barisan Nasional sering memberi ‘gula-gula’ kepada rakyat, apa bezanya mereka ini, yang turut jadikan kenaikan elaun sebagai ‘gula-gula’ tetapi tidak tunaikan janji?” katanya kepada pemberita di sini, Selasa.

 

Beliau berkata tindakannya yang cuba memasuki persidangan Dewan Undangan Negeri semata-mata mahu menghantar surat tuntutan itu kepada Mohamed Azmin pada Rabu lepas juga menyebabkan dirinya pula diberi surat tunjuk sebab oleh Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).

 

Menurut Ekhsan Bukharee, beliau rela diambil tindakan oleh JAIS termasuk dipecat semata-mata mahu menuntut kenaikan elaun sebanyak RM200 itu demi membela nasib rakan sejawatan lain yang dihimpit peningkatan kos sara hidup.

 

Pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13), kerajaan gabungan DAP, PAS dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam manifesto mereka berjanji untuk menaikkan elaun guru Kafa di Selangor daripada RM1,300 kepada RM1,500 sebulan.

 

Namun, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama Islam, Adat Melayu dan Warisan, Pembangunan Desa dan Kampung Tradisi negeri Datuk Dr Ahmad Yunus Hairi pada Khamis lepas menyatakan pihaknya sedang mengkaji kesesuaian penambahan peruntukan berkenaan yang dibuat semasa PRU-13 itu.

 

Menurut Dr Ahmad Yunus, kelewatan kenaikan elaun kepada 6,742 guru Kafa di negeri itu disebabkan kerajaan negeri perlu membuat justifikasi berkaitan bagi penambahan peruntukan berkenaan. – MStar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.