Mahathir Marah Bila Najib Perkenal Gaji Minimum Pekerja

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 13 Mac 2018

Mahathir marah kepada kerajaan Najib pada tahun 2012 apabila kerajaan mula melaksanakan gaji minima sebanyak RM900.

Beliau menulis ini ketika itu:
——-
2. Tetapi pada saya, gaji minimum akan menyebabkan kesan domino. Mereka yang kini menerima RM900 sebulan tidak akan gembira dengan idea junior mereka mendapat gaji yang sama seperti mereka. Untuk memelihara struktur gaji, gaji mereka mesti dinaikkan juga. Dan tentu saja jika gaji mereka naik, mereka yang lebih senior juga akan menuntut peningkatan supaya setaraf dengan pangkat senior mereka.

3. Maka kenaikan gaji minimum akan mengakibatkan kenaikan gaji semua kategori pekerja. Kos segala-galanya pasti naik.

4. Begitu juga bayaran kerja lebih masa. Ia akan menjadi dua kali ganda gaji asas RM 900 sebulan dan empat kali ganad untuk kerja selepas waktu bekerja yang biasa. Memandangkan bilangan hujung minggu dan cuti di Malaysia, bil gaji akan meningkat dengan ketara.

5. Peningkatan ini tidak membimbangkan Kerajaan. Tetapi ia membimbangkan sektor swasta. Gaji Malaysia sudah lebih tinggi daripada semua negara Asean kecuali Singapura. Ia sememangnya lebih tinggi daripada China. Ini mungkin menghalang pelabur domestik dan asing.
http://chedet.cc/?p=749
———
Dalam erti kata lain, Mahathir mengatakan bahawa upah minimum RM900 akan menyebabkan inflasi yang besar serta menjadikan negara kita tidak kompetitif dan menyebabkan pelaburan yang lebih rendah.

Hari ini, Pakatan Harapan Mahathir mencadangkan kenaikan gaji minimum kepada RM1,500.

Perkara yang sama berlaku untuk BR1M. Beliau membenci BR1M dan mengatakan ia akan menjadikan rakyat Malaysia malas tetapi manifesto beliau juga mempunyai BR1M.

Dan beliau adalah penentang besar dalam pemansuhan ISA kerana beliau mendakwa ia akan menghancurkan kedamaian di Malaysia tetapi hari ini jika anda bertanya kepadanya, beliau akan mengatakan bahawa beliau akan menyokong pemansuhan ISA kerana ini akan memberikannya undi.

Adakah anda benar-benar fikir Mahathir peduli apa yang ada dalam manifesto Harapan?

Malah, saya sangat ragu-ragu jika Mahathir tahu apa yang ada di dalam Manifesto beliau sendiri atau apa yang berlaku di negara ini.

Apa yang beliau kisahkan hanyalah dendam peribadi beliau terhadap Najib.

Mahathir hanyalah mengenai dendam peribadinya sahaja. Itu sahaja.

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.