Video: Felda Tidak Akan Wujud Tanpa Kuasa Politk – PM

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak membidas mereka yang memeterai Deklarasi Rakyat bagi ‘Selamatkan Malaysia’ sebagai pemimpin dan golongan yang langsung tidak mengambil berat tentang peneroka Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda).

 

Bercakap pada majlis pelancaran Pertubuhan Kami Anak Felda (KAF), di Menara Felda di Kuala Lumpur, katanya, adalah hasrat kerajaan bukan sahaja menjadikannya sebagai sebuah badan kuasa ekonomi terunggul tetapi menjadikan Felda sebagai sebuah badan kuasa politik.

 

Felda, katanya, tidak akan wujud tanpa kuasa politik.

 

“Kalau puak-puak yang hari tu, dua, tiga hari lalu buat deklarasi (rakyat). Tuan-tuan ingat dia sayang Felda, tuan-tuan ingat dia ada hati yang baik nak buat Felda?

 

“Haram kejadah dia nak buat Felda, tak ada… Tak ada nak buat Felda. Yang buat Felda, kami ini, anak Umno, pemimpin Umno yang buat Felda,” katanya sambil disambut tepukan daripada hadirin.

 

Sambil mengingatkan para hadirin yang rata-rata mereka adalah peneroka Felda dan ahli keluarga mereka, Najib berkata pelbagai bantuan telah diberi dan lebih banyak lagi akan diedarkan kepada mereka.

 

“Nak bagi lagi ni, tapi nak asas. Asas kita, berilah sokongan kepada pemerintah yang ada pada hari ni kerana kita nak teruskan perjuangan kita,” katanya.

 

KAF adalah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang diwujudkan sebagai wadah baru kepada generasi Felda yang berumur 35 tahun ke atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.