PRK Boleh Diadakan Serentak Di Kajang Dan Balingian – SPR

PETALING JAYA: Pilihan raya kecil DUN Kajang dan Balingian boleh diadakan pada masa yang sama, iaitu pada 23 Mac jika Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dimaklumkan mengenai kekosongan kerusi DUN di Sarawak tidak lama lagi, kata Pengerusinya Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau berkata suruhanjaya itu tidak mempunyai masalah mengadakan beberapa pilihan raya kecil secara serentak dan pernah melakukannya pada masa lalu.

Walau bagaimanapun, SPR tidak dapat membuat persiapan penuh untuk mengadakan pemilihan di Balingian tanpa pemakluman, katanya.

Satu pilihan raya kecil bagi kerusi negeri Balingian akan berlaku berikutan peletakan jawatan Tan Sri Abdul Taib Mahmud sebagai Ketua Menteri Sarawak berkuatkuasa 28 Februari.

Beliau bersedia untuk mengambil alih jawatan Yang di-Pertua Negri, yang bermaksud beliau telah melepaskan jawatan Ahli Dewan Undangan (Adun) untuk menjadi ketua negeri yang baru.

Bagi kerusi DUN Kajang di Selangor, ia kosong berikutan peletakan jawatan wakil PKR Lee Chin Cheh pada 27 Januari lalu.

Hari penamaan calon ditetapkan pada 11 Mac manakala hari pengundian akan diadakan pada 23 Mac.

SPR telah menjalankan pilihan raya kecil secara serentak sebelum ini.

Tiga pilihan raya kecil diadakan serentak pada 7 April 2009 untuk kerusi DUN Bukit Selambau kerusi di Kedah, kerusi Parlimen Bukit Gantang di Perak dan kerusi negeri Batang Ai di Sarawak.

Pada 4 November 2010, pengundian telah diadakan berikutan kekosongan kerusi DUN Galas di Kelantan dan kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah.

Aziz berkata pilihan raya serentak bagi Kajang dan Balingian yang boleh dilakukan.

“Tetapi buat masa sekarang, setakat yang saya tahu, tidak disebutkan bila beliau (Taib) adalah melepaskan jawatan sebagai Adun Balingian, jadi saya rasa kita perlu menunggu pengumuman itu,” tambah Aziz.

Walau bagaimanapun, beliau berkata pejabat SPR di Kuching telah diarahkan untuk membuat ‘persediaan pentadbiran’, termasuk mengemaskini daftar pemilih dan menyenaraikan keperluan pilihan raya.

Aziz berkata, tidak seperti pilihan raya Kajang, suruhanjaya itu tidak akan memerlukan terlalu banyak masa untuk membuat persediaan untuk pilihan raya di Balingian memandangkan “kita sedar ia akan berlaku”.

“Walaupun tidak dimaklumkan secara rasmi mengenainya, kita tahu pilihan raya kecil perlu diadakan berikutan perkembangan politik di Sarawak.

“Ini tidak seperti di Kajang yang benar-benar membuatkan kami terkejut.

“Pejabat kami di seluruh negara membuat pemantau terhadap wakil rakyat dan kami tidak mengetahui mengenai mana-mana Yang Berhormat yang sakit atau mereka yang berada dalam keadaan yang memerlukan mereka untuk meletak jawatan,” katanya.

Sementara itu, bekas Menteri Besar Selangor Besar Tan Sri Muhammad Muhammad Taib akan membantu Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihan raya kecil Kajang.

“Saya seorang ahli PAS dan PAS telah pun membuat keputusan untuk menyokong calon PKR di Kajang.

“Adalah menjadi kewajipan saya untuk turun padang (untuk membantu ),” katanya kepada The Star, Khamis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.