Bakal Ketua Menteri Sarawak Akhirnya Muncul Buat Kali Pertama

LUNDU: Tan Sri Adenan Satem akhirnya muncul buat kali pertama di sini selepas diumumkan sebagai Ketua Menteri Sarawak pada Rabu.

Adenan mengiringi Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam lawatan ke SMK Lundu pada Jumaat, salah sebuah sekolah terbesar di kawasannya, di Tanjung Datu.

Menariknya, Adenan tidak langsung menyentuh mengenai pelantikan beliau sebagai Ketua Menteri yang kelima.

Tetapi beliau mengucapkan terima kasih kepada Menteri Pelancongan Datuk Amar Abang Johari Tun Openg kerana membangunkan Lundu sebagai destinasi eko-pelancongan.

Johari, yang merupakan timbalan presiden PBB, telah disebut-sebut sebagai salah seorang pengganti berpotensi untuk menggantikan Tan Sri Abdul Taib Mahmud, bersama-sama dengan Naib Presiden Kanan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan.

Bercakap dalam bahasa Iban, dialek Melayu Sarawak dan bahasa Inggeris, Adenan menggambarkan penduduk berbilang kaum di Lundu sebagai contoh perpaduan dan keharmonian.

“Selama beratus-ratus tahun, kita telah hidup dalam suasana harmoni di sini dengan orang Bidayuh, Cina, Selako, Iban dan Melayu tanpa masalah perkauman. Orang lain harus menjadikan kita sebagai contoh,” kata Adenan.

“Terdapat banyak perkahwinan campur di sini, yang menunjukkan toleransi adalah sangat tinggi. Bagi orang luar, mereka kadang-kadang tidak boleh membezakan (etnik) di sini, sehinggalah kita membuka mulut kita untuk bercakap,” katanya.

Adenan mengambil pendirian merendah diri sejak Taib memberitahu pemberita mengenai pelan peralihan kuasa. Lundu terletak kira-kira 100km dari ibu negeri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.