Bunyi Pelik, Rupanya Ular Berkepala Dua

Wisconsin – Seorang remaja dari Hurley, Wisconsin, Amerika Syarikat mendengar bunyi pelik dari bawah anjung rumahnya.

Apabila dilihat, ternyata dia mendapati seekor ular.

Walau bagaimanapun, cubaan membunuh ular tersebut gagal hanya kerana satu sebab.

Dia melihat sesuatu yang aneh pada ular itu.

Menurut laman Springfield News-Leader, Ahad (14/1/2018), apabila dilihat dengan lebih teliti, Terry Lowery melihat ular yang ditangkapnya mempunyai dua kepala.

Disebabkan itu, remaja dari Amerika Syarikat tidak dan memberikan ular ke Jabatan Pemuliharaan Missouri – sebuah agensi pemuliharaan haiwan dan tumbuhan.

Fikirnya, Sebelum jatuh ke tangan agensi konservasi haiwan dan tumbuhan, Terry Lowery menghubungi Zoo Dickerson Park di Springfield.

Kemudian zoo itu menghubungi agensi konservasi.

“Lowery hampir membunuh ular ini, tetapi selepas dilihat berkepala dua, hasrat itu dibatalkan,” kata John Miller sebagai Pengurus Pusat di Jabatan Pemuliharaan Missouri.

“Ular ini sangat comel, jika ia tumbuh besar, panjang badannya boleh mencapai 1.8 meter,” kata Miller.Menurut Miller, sejauh ini ular itu sihat dan telah bersalin kulit sebanyak dua kali.

Walau bagaimanapun, dia keliru kerana salah satu kepala ular tidak boleh menelan makanan kerana ia tidak mempunyai saluran tekak.

Oleh itu, Miller memberi makan lebih banyak kepala ular satu lagi. Ular python telur yang pada asalnya dianggap kembar ternyata mempunyai hanya satu badan, tetapi mempunyai dua kepala.Ibu berusia 5 tahun mengeluarkan 10 telur dan salah satunya adalah dua kepala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.