Lebih Ramai Pihak Diharap Hulur Sumbangan Bersih Sekolah Terjejas Banjir – Muhyiddin

Putrajaya – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berharap lebih ramai pihak tampil menghulurkan sumbangan untuk proses pembersihan sekolah yang terjejas banjir.

 

Beliau yang juga Menteri Pendidikan berkata kerajaan terpaksa menanggung kos yang amat tinggi untuk membersihkan sekolah-sekolah terbabit.

 

“Kos pembersihan sekolah amat tinggi, berjuta ringgit telah diperuntukkan agar proses pengajaran dan pembelajaran nanti dapat dilaksanakan dengan sempurna.

 

“Jadi kalau ada pihak lain yang ingin menyumbang amat dialu-alukan,” katanya dalam ucapannya semasa Majlis Penyampaian Hadiah ‘Kerana Anda Begitu Istimewa’ 1TeachersCard anjuran Yayasan Guru Malaysia Bhd (YGMB) di sini hari ini.

 

Di majlis itu, beliau turut menerima sumbangan daripada YGMB berjumlah RM50,000 untuk Tabung Bantuan Banjir Kementerian Pendidikan.

 

Muhyiddin berkata bencana banjir luar biasa baru-baru ini menjejaskan sebahagian besar prasarana pendidikan negara sehingga membawa kepada pengumuman penangguhan pembukaan sesi persekolahan 2015.

 

Malah, katanya, sesi persekolahan di 41 buah sekolah di Kelantan, Pahang dan Perak yang masih terjejas akibat banjir terpaksa ditangguhkan kepada 18 dan 19 Januari ini.

 

“Pada ketika ini negara kita masih lagi dibelenggu dengan bencana banjir luar biasa yang melanda khususnya di negeri-negeri Pantai Timur termasuk Perak sehingga ada antara guru kita yang turut terkorban,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.