Apabila Politik Lebih Penting Berbanding Rakyat

Tulisan asal oleh:
Salleh Said Keruak, Blog Salleh Said Keruak, 12 November 2017

Kadang-kadang rakyat Malaysia terlalu asyik dalam politik sehingga mereka kadang-kadang nampak perkara yang kecil tetapi gagal melihat gambaran keseluruhannya.

Namun inilah yang berlaku setiap hari: kita terlalu asyik dengan butiran yang terlalu kecil dan gagal melihat gambaran yang lebih besar.

Politik sepatutnya menjadi alat untuk mencapai objektif dan bukannya objektif itu sendiri. Malangnya, sesetengah rakyat Malaysia masih tidak memahami peraturan asas ini.

Kita terlibat dalam politik sebagai satu cara untuk menambahbaik Malaysia. Dan ini bermakna kita perlu mendahulukan rakyat sebelum politik.

Sesetengah ahli politik, bagaimanapun, meletakkan kepentingan parti mereka dahulu sebelum kepentingan rakyat.

Dalam erti kata lain mereka berada dalam politik bukan untuk berkhidmat kepada rakyat tetapi untuk mendapatkan kuasa.

Ambil satu contoh di mana seorang Presiden AS mempercepatkan perang di Vietnam kerana beliau perlu memenangi pilihan raya presiden dan ini mengakibatkan 58,220 rakyat Amerika yang menjadi mangsa.

Ahli politik kadang-kadang boleh bersifat mementingkan diri sendiri dan tamak untuk kuasa. Malah nyawa manusia juga boleh dikorbankan dalam usaha mereka untuk mendapatkan kuasa, dan fitnah dan penipuan dianggap isu yang remeh.

Kita perlu berhati-hati dengan ahli-ahli politik seperti itu kerana rakyat adalah perkara terakhir dalam fikiran mereka.

Mereka membuat janji untuk membeli undi dan sebaik sahaja mereka berkuasa, mereka memberikan banyak alasan mengapa mereka tidak dapat memenuhi janji-janji mereka.

Itulah sebabnya rakyat Malaysia perlu matang dan bijak untuk memisahkan fakta daripada fiksyen.

Pada zaman ini, maklumat sudah tersedia di internet tetapi orang menjadi terlalu menghakimi pada setiap perkara yang mereka lihat.

Sudah tiba masanya rakyat Malaysia mengkaji dengan baik ke atas mereka yang menawarkan diri kepada rakyat sebelum memutuskan sama ada mereka berkhidmat untuk rakyat atau untuk diri mereka sendiri.

Link asal artikel:
https://sskeruak.blogspot.my/2017/11/when-politics-comes-before-people.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.