Tidak Dapat Mak Anak Pula Jadi Mangsa Asid

GILA… Seorang kanak-kanak menjadi mangsa apabila mukanya dicurah asid oleh seorang lelaki yang meminati ibunya.

Kanak-kanak lelaki berusia dua tahun itu, Aditya Raj, dari kawasan miskin Gurugam, utara India, telah diculik oleh lelaki berkenaan.

Lelaki itu berbuat demikian selepas ibu Aditya iaitu Soni, 26, enggan meninggalkan suaminya iaitu bapa Aditya.

Selepas menculik Aditya, lelaki itu telah mencurahkan asid ke muka kanak-kanak berkenaan sebelum membiarkannya untuk mati, di dalam tong sampah pada bulan Disember lalu.

“Anak saya ditemui dalam tong sampah dengan mukanya menjadi cair. Sudah 10 bulan berlalu tetapi saya rasa seperti baru semalam berlaku. Saya melihat anak saya menderita setiap hari,’’ kata Soni.

Soni telah diganggu oleh jirannya, Mangal, 27, sejak tahun lepas. Walaupun Mangal mengetahui Soni sudah berkahwin namun dia kerap meminta Soni meninggalkan suaminya.

Disebabkan gangguan itu, Soni dan keluarganya telah berpindah ke tempat lain namun Mangal dapat mengesannya. Dia menculik Aditya ketika kanak-kanak itu sedang bermain dengan kawan-kawannya.

Dalam pada itu, penderitaan yang dialami Aditya itu menyebabkan kerajaan dan NGO tampil membantu mengumpul dana untuk proses rawatan dan pemulihan Aditya.

Kanak-kanak berkenaan telah dirawat oleh Dr. Avtar Singh Bath dan beliau telah menjalankan pembedahan di bahagian mata dan hidung Aditya.

“Ketika dibawa kepada kami, kanak-kanak itu mengalami 30 peratus lecur di badannya dengan bahagian paling teruk adalah di bahagian mata,

“Kami juga menjalankan pembedahan di bahagian hidung dan tidak lama lagi satu lagi pembedahan akan dijalankan di bahagian pipi kanan dengan ambil kulit di bahagian perut,’’ kata Dr. Avtar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.