Kenyataan Pelik Shafie Apdal Disaat Siasatan Kes Seleweng RM1.5 Bilion

Tulisan asal oleh:
Lim Sian See, Facebook Lim Sian See, 13 Oktober 2017

Wang tunai berjumlah RM180 juta telah dibekukan oleh SPRM yang mereka percayai sebagai sebahagian daripada projek yang bernilai RM1.5 bilion yang disalahgunakan oleh Kementerian Pembangunan Luar Bandar semasa di bawah pentadbiran Shafie Apdal.

Tujuh orang, termasuk adik lelaki Shafie Apdal, Hamid, anak saudara lelakinya, Azis Jamman (Ketua Pemuda Warisan) dan dua pemimpin Pemuda Umno Sabah telah ditangkap kerana mempunyai kaitan dengan siasatan.

SPRM juga dipercayai akan menyoal siasat beberapa ADUN Umno Sabah mengenai projek-projek ini.

Setakat ini, alasan yang diberikan oleh parti Warisan Sabah kebanyakkannya mengatakan ia adalah pendakwaan selektif tetapi yang peliknya, mereka yang ditahan tidak mengatakan bahawa mereka tidak bersalah.

Pendakwaan terpilih masih bererti bahawa anda telah melakukan kesalahan tetapi anda merasakan ia adalah tidak adil bahawa orang lain masih belum dipersalahkan.

Malah lebih pelik lagi adalah kenyataan yang dikeluarkan oleh Shafie Apdal semalam.

Kenyataan ini pada dasarnya menggambarkan bahawa Shafie Apdal berkata beliau banyak mengetahui tentang salah laku dalam kerajaan ketika beliau berada di dalam “bulatan dalam” dan pada dasarnya merupakan ancaman yang sekiranya beliau selidiki atau menyoal siasat atau mendakwa, beliau akan mendedahkan salah laku itu.

Ia membuatkan orang tertanya-tanya kenapa Shafie Apdal terpaksa menunggu untuk diseret sama sebelum beliau membuat pendedahan ini?

Ini juga menunjukkan bahawa “perjuangan” Shafie berasaskan kepentingan diri dan pemeliharaan diri sendiri dan bukannya untuk menentang salah laku atau rasuah atau untuk keadilan.

Seseorang yang menyembunyikan salah laku kerajaan sementara mendakwa beliau sedang memerangi kerajaan untuk keadilan bukanlah seorang pejuang untuk keadilan yang ikhlas.

Anda membuat ancaman atau mengatakan bahawa anda menyembunyikan salah laku dan bukannya membuktikan bahawa anda tidak bersalah atau menyatakan kesediaan anda untuk disiasat?

Sekiranya anda benar-benar tidak bersalah maka biarkan diri anda disiasat dan walaupun anda didakwa, bersihkan nama anda di mahkamah.

Shafie adalah menteri yang bertanggungjawab ke atas kementerian itu semasa semua projek ini telah dianugerahkan. Peter Anthony adalah NP Warisan semasa adiknya didakwa bertanggungjawab melakukan beberapa projek ini.

Sudah tentu, Shafie akhirnya akan disoal siasat oleh SPRM.

Persoalan mengenai bagaimana Warisan membiayai perkembangan pesatnya dan ceramahnya dan acaranya yang banyak itu selalu menjadi tanda tanya. Shafie juga harus menjawab soalan ini.

Walaupun banyak dikurangkan sejak tahun 2009 disebabkan oleh dasar kerajaan, Sabah masih mempunyai kadar kemiskinan tertinggi di Malaysia. Berbilion-bilion dalam projek infrastruktur ini bertujuan untuk memberi manfaat kepada rakyat Malaysia yang termiskin yang tidak menikmati jalan yang elok, mempunyai akses kepada elektrik atau air bersih.

Untuk mengambil wang itu dan tidak menyempurnakan projek-projek itu atau tidak memenuhi spesifikasi adalah perbuatan yang tidak boleh dimaafkan.

Semua ahli politik tidak boleh menggunakan orang ramai dan popularitinya untuk menyembunyikan salah laku dan korupsi mereka. Jangan berpura-pura menjadi pejuang untuk keadilan dan rakyat apabila anda sendiri terlibat atau melindungi ketidakadilan dan telah menganiaya rakyat – terutama mereka yang paling memerlukan.

Tidak kira betapa bersungguh atau betapa meyakinkannya kempen dan ucapan politik anda dan berjaya menipu untuk mendapatkan banyak penyokong – salah masih salah.

—-

Link asal artikel:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.