Ramai Kena Tahan Masa Dr Mahathir Jadi PM

Kuala Lumpur – Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Salleh Said Keruak hari ini mengingatkan Tun Dr Mahathir Mohamad terdapat banyak kes apabila individu ditahan, didakwa dan disabitkan kerana bercakap benar semasa beliau memegang jawatan perdana menteri.

 

Beliau memberi respons itu berikutan sidang akhbar Dr Mahathir berhubung penahanan bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dan peguam beliau, Matthias Chang mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma).

 

Dr Mahathir berkata penahanan itu merupakan penyalahgunaan serta tidak menghormati undang-undang, dan menambah, satu-satunya jenayah yang dilakukan mereka berdua adalah bercakap benar.

 

Salleh berkata: “Dr Mahathir, dalam banyak-banyak orang, seharusnya tahu kebenaran adalah subjektif dan hanya disebabkan seseorang itu bercakap benar tidak bermakna dia tidak melanggari undang-undang.

 

“Dr Mahathir mesti diingatkan tentang banyak kes semasa zaman beliau apabila orang yang bercakap benar ditahan, didakwa dan disabitkan disebabkan jenayah kerana bercakap benar,” katanya dalam catatan terkini menerusi blog beliau, www.sskeruak.blogspot.my.

 

Memetik kes tokoh pembangkang Marina Yusoff sebagai contoh, Salleh berkata Marina disabitkan dan dijatuhi hukuman mengikut Akta Hasutan pada tahun 2000 kerana bercakap benar dan dalam keputusannya, hakim berkata hanya disebabkan bercakap benar, itu tidak bermakna beliau tidak bersalah dalam melakukan jenayah.

 

“Semasa era Dr Mahathir sebagai perdana menteri, beliau menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri terhadap penentang dan pengkritik kerajaan tanpa dibicarakan.

 

“Pada 2001, 10 penyokong (bekas pemimpin pembangkang Datuk Seri) Anwar Ibrahim  ditahan tanpa dibicarakan berhubung dakwaan mereka adalah pengganas,” katanya.

 

Salleh berkata 6 daripada mereka ditahan selama 2 tahun dan mahkamah kemudian memutuskan mereka bukanlah pengganas dan tahanan mereka itu tidak sah.

 

“Setidak-tidaknya Khairuddin dan Matthias akan dibicarakan bagi mereka mempertahankan diri dan jika didapati tidak bersalah, mereka akan dibebaskan,” katanya.

 

Salleh berkata biarlah perbicaraan itu kelak yang menentukan sama ada apa yang diperkatakan Khairuddin dan Matthias adalah benar.

 

Khairuddin, 53, bekas naib ketua Umno bahagian Batu Kawan dan Chang, 65, didakwa di Mahkamah Majistret di Kuala Lumpur hari ini atas tuduhan cuba melakukan sabotaj terhadap perkhidmatan perbankan dan kewangan negara.

 

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 124L Kanun Keseksaan (Akta 547) dan kini ditahan di bawah Sosma, yang tidak membenarkan mereka diikat jamin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.