Zizan Dimaki Kerana Sekeping Foto Raya Qurban

Kuala Lumpur – Pada sambutan Hari Raya Aidiladha yang lepas, pelakon dan pengacara Zizan Razak telah memuat naik sekeping foto dia sedang memegang sebilah parang dalam keadaan duduk di hadapan seekor lembu yang baru disembelih.

Foto tersebut yang dimuat naik di laman peribadi Instagram dan Twitter, bagaimanapun telah mendapat perhatian ramai rakyat asing berbangsa Inggeris.

Foto yang diambil Zizan di kampung halamannya di Dungun, Terengganu itu disertai dengan kapsyen, “Alhamdulillah.. Bersyukur ke hadrat Ilahi. Dengan ini saya berjaya menunaikan ibadah qurban di kampung halaman.. #aidiladha #zizanbusy #qurban #terengganu”.

Malangnya rakyat asing yang tidak faham tentang ibadah Qurban dan tujuan lembu tersebut disembelih telah memaki pengacara Akademi Fantasia 2014 itu.

Kerana salah faham, kebanyakan daripada mereka menganggap Zizan telah menzalimi haiwan ternakan itu dan menuduh pelawak tersebut tidak berperi kemanusiaan.

Bagaimanapun beberapa pengikut Zizan di laman sosial telah bertindak menerangkan perkara sebenar dan cuba menjernihkan keadaan.

Namun, ia menjadi perbalahan apabila mereka (rakyat asing) tidak menerima alasan dan penjelasan yang telah diberikan walaupun ia sudah dijelaskan dengan terperinci.

Bagi Astro Gempak pula, rakyat asing atau orang-orang Inggeris yang memaki hamun Zizan itu tidak tahu mengenai ibadah Qurban yang dijalani umat Islam.

Mungkin juga foto tersebut dianggap terlalu ngeri untuk dipertontonkan dan dikongsi kepada umum?

Tahniah kepada pengikut-pengikut Zizan di Instagram kerana berusaha untuk menjelaskan perkara sebenar.

Ada juga peminat Zizan yang memintanya membuang gambar tersebut kerana salah faham yang berlaku dan kontroversi yang tercetus.

Setakat ini, foto yang dimuatnaik Zizan pada enam hari lepas itu telah mendapat lebih 47 ribu ‘like’ dengan 1800 komen.

One thought on “Zizan Dimaki Kerana Sekeping Foto Raya Qurban

 • October 13, 2014 at 2:22 pm
  Permalink

  kepada zizan:
  lu nih patut makin lama makin lawak..bukan makin lama makin poyo. boleh dak?
  lu nih berlakon jadi gengster je. bukan gengster betul2.

  kepada pembaca berita inggeris:
  banyak lagi jenayah lain yang berdarah dari kelar leher lembu tu aih.. pasai mamat lawak ni nak tunjuk aksi sket hampa nak bising? kalau macam tu..baik baca harian metro je..kerana pimikiran anda masih belum layak nak baca akhbar inggeris.paham? balls lah!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.