Zul Ariffin Puas Kerana Tombiruo: Penunggu Rimba

PELAKON Zul Ariffin akui sukar dalami watak Ejim menerusi filem terbarunya, Tombiruo: Penunggu Rimba, adaptasi novel popular tulisan Ramlee Awang Murshid.

Bukan sahaja perlu sesuaikan diri, selebriti berusia 31 tahun ini juga melalui proses diet ekstrem selain alami pelbagai kecederaan kerana melakukan aksi lagak ngeri.

“Sebenarnya, agak sukar saya terjemahkan watak Ejim. Lagi pula, watak ini terlalu misteri dan ia hanya bercakap apabila perlu.

“Jadi, untuk melaksanakannya saya bukan saja baca novel, tetapi juga buat rujukan pada penulisnya, Ramlee.

 

“Saya cuba bawa watak yang dah ada peminat sejak 20 tahun lalu dan karakter ini sangat mencabar,” katanya pada Media Hiburan.

Lantaran itu, Zul berhempas-pulas dapatkan susuk tubuh tegap demi hidupkan karakter tersebut di layar perak.

“Terpaksalah saya ‘jual’ badan bagi mengisi imaginasi pembaca novel Tombiruo atau sekurang-kurangnya hampir menepati ciri-ciri Ejim yang bermain dalam minda khalayak.

“Lagipun, saya bukan saja-saja nak tunjuk badan, tapi itu memang kostum saya. Sekurang-kurangnya, saya boleh cakap saya bukanlah pelakon jual rupa (ketawa).

“Saya pun tak naklah lari sampai bergegar-gegar badan, tapi hanya nak nampak nice dan fit. Semua itu saya lakukannya sendiri dalam tempoh lima minggu,” katanya.

Tambahan pula, bintang filem J Revolusi ini juga diminta memakai topeng khas dan bertutur dalam bahasa Kadazan Dusun.

“Sebenarnya, awalnya, saya rasa pelik dan kekok memakai kostum Tombiruo kerana tak biasa.

“Penglihatan saya juga perlu dua kali ganda peka terutama dalam babak pertarungan bahkan ada masanya, rambut palsu yang saya pakai sangat mengganggu fokus.

“Namun, saya puas kerana ia satu perkara baru yang dapat saya lakukan sebagai pelakon,” katanya.

Pada masa sama, Zul akui ralat apabila tidak dapat melakukan aksi lagak ngeri sepenuhnya lantaran kecederaan slipped disc.

“Watak saya banyak melibatkan babak pertarungan, tetapi mungkin kerana terlalu teruja saya cedera.

“Ralat juga kerana seboleh-bolehnya saya ingin lakukan sendiri aksi lagak ngeri, tetapi atas nasihat doktor saya terpaksa melupakan hasrat itu.

“Akibat kejadian itu juga saya terpaksa berehat selama lapan bulan dan melakukan fisioterapi bagi memastikan kecederaan itu benar-benar pulih,” katanya.

Bagaimanapun, pelakon drama bersiri Rindu Awak 200% ini menjadikan kejadian itu sebagai pengajaran pada masa hadapan agar lebih berhati-hati dan membuat persediaan awal sebelum melakukan aksi berbahaya.

Selain Zul, Tombiruo: Penunggu Rimba turut membariskan pelakon hebat seperti Datuk M Nasir, Faizal Hussien, Farid Kamil, Nabila Huda, Hasnul Rahmat dan Dynaz Mokhtar serta akan menemui penonton di pawagam bermula 12 Oktober depan.

Dalam perkembangan lain, Zul jalani penggambaran drama bersiri adaptasi novel Titian Cinta di samping Farah Nabila untuk TV3.-SInar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.