Waytha: Hindraf Boleh Bantu PH Menang 31 Kerusi Parlimen

Tulisan asal oleh:
Malaysia Today, 12 September 2017

(FMT) – Hindraf yakin dapat menyerahkan undi India kepada Pakatan Harapan (PH), dengan mengatakan ia akan membantu parti pembangkang itu untuk menang 31 kerusi parlimen dan 59 kerusi negeri.

Walau bagaimanapun, P Waythamoorthy, yang merupakan pengerusi NGO hak asasi India, berkata ini adalah “atas andaian” bahawa sempadan pilihan raya kekal sama dan masyarakat Cina dan Melayu terus menyokong PH.

“Saya boleh memberi jaminan kepada anda dengan Hindraf bertungkus-lumus berkempen untuk PH, kami boleh melakukannya,” katanya dalam satu forum yang bertajuk “Pakatan Menuju Putrajaya” yang diadakan di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur-Selangor hari ini.

Turut hadir ialah DAP Zaid Ibrahim dan Presiden Amanah, Mohamad Sabu.

Waytha berkata beliau telah membuat rancangan untuk memenangi kerusi-kerusi ini, sambil menambah bahawa beliau “pasti” akan memenangi 16 daripada 31 kerusi parlimen, termasuk Bagan Datuk yang kini Ahli Parlimennya ialah Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi.

Naib Presiden Umno itu memenangi kerusi itu dengan majoriti 2,108 undi pada pilihan raya umum lalu, menewaskan PKR Madhi Hasan.

Walau bagaimanapun, Waytha menegaskan bahawa terdapat lebih 9,000 orang India di kawasan itu.

“Bagan Datuk adalah kerusi luar bandar dan penduduk luar bandar akan mendengar kepada Hindraf.

“Hampir setiap keluarga luar bandar di negara ini mempunyai kaitan dengan Hindraf dalam apa cara sekali pun, dan kami dapat memastikan tidak satu undi diberikan kepada BN.”

Beliau berkata Hindraf juga yakin dapat memenangi kerusi Parlimen Merbok dan Pasir Gudang, tetapi ia memerlukan masa untuk merancang dan mengatur strategi.

“Bilik perang” PH juga mesti bersedia, katanya.

“Kami mahukan kerjasama yang sebenar dengan PH supaya kami boleh bekerja keras dan melakukannya dengan sehabis baik,” katanya.

Beliau menambah bahawa beliau berharap perbezaan dapat diketepikan untuk menjatuhkan BN.

Deklarasi Waytha hari ini untuk membantu pembangkang memenangi undi India dibuat hampir sebulan selepas beliau menyatakan keyakinan bahawa gerakan itu dapat menggerakkan kaum India Malaysia untuk menyokong PH pada pilihan raya akan datang.

Pada bulan Ogos, Waytha berkata peranan Hindraf adalah kritikal dalam menyampaikan undi India kepada PH, dan bahawa mereka akan menjadi faktor dalam mengubah keputusan kerusi marginal BN.

Ini berikutan pertemuan pertama kalinya dengan pengerusi PH Dr Mahathir Mohamad, yang menyaksikan perbincangan berpusat di sekitar prospek Hindraf menjadi komponen kelima PH atau sekutu pakatan pembangkang itu.

Hindraf menjadi terkenal pada 2007 selepas puluhan ribu orang India mengambil bahagian dalam protes yang dianjurkan di Kuala Lumpur, menuduh kerajaan meminggirkan kaum India Malaysia.

Kumpulan itu dikreditkan secara meluas untuk kejayaan pembangkang pada pilihan raya umum setahun kemudian, di mana calon BN dikalahkan di kawasan pilihan raya dengan majoriti pengundi India.

Walau bagaimanapun, Hindraf beralih sokongan kepada BN sebelum pilihan raya 2013, berikutan memorandum persefahaman yang ditandatangani dengan pakatan pemerintah yang menjanjikan peningkatan taraf kehidupan masyarakat India.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/waytha-hindraf-can-help-ph-win-31-parliamentary-seats/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.