Langgar Kontrak, Mengaibkan Rafena Saman Didie Alias RM 0.4 Juta

Penerbit dan pelakon Datuk Rafena Ezanee Ramli mengemukakan saman terhadap Didie Alias berikutan dakwaan berlakunya pelanggaran kontrak dan pengaiban terhadap dirinya.

Mahkamah Sesyen Shah Alam, hari ini menetapkan empat hari bermula 14 November depan untuk perbicaraan tuntutan saman ganti rugi oleh pelakon itu.

Hakim Nik Nasimah Nik Mohamad memutuskan tarikh itu selepas menemui peguam plantif dan defendan di dalam kamar mahkamah.

Berdasarkan writ saman itu, Rafena dan syarikat penerbitannya, Dark Wave Pictures Sdn Bhd selaku plaintif menamakan Didie atau Fadzilah Mohammad sebagai defendan, seperti memetik BH.

Ia difailkan di kaunter pendaftaran Mahkamah Sesyen melalui firma guaman Tetuan Zamri Idrus & Co pada 21 Mac lalu.

Dalam pernyataan tuntutan itu, plaintif menyatakan defendan adalah penerbit eksekutif bagi satu rancangan travelog 13 episod iaitu ‘Street Food Asian’ yang juga program terbitan Dark Wave.

Defendan didakwa sengaja, cuai atau gagal memastikan mutu travelog itu berada pada tahap yang memuaskan seperti termaktub dalam perjanjian yang dimeterai pada 7 Oktober tahun lalu, sehingga menyebabkan plaintif mengalami kerugian.

Selain itu, defendan juga didakwa sengaja mengaibkan plaintif mengenai pengeluaran dan penerbitan travelog berkenaan di dalam laman Instagram dan akhbar sehingga terdapat komen yang menjatuhkan maruah.

Plaintif yang mengalami kerugian, trauma dan tekanan emosi menuntut ganti rugi khas sebanyak RM7,000 serta ganti rugi am RM400,000.

Sementara itu, peguam Mohd Fadhly Hashim yang mewakili plaintif berkata, pihaknya akan mengemukakan enam saksi termasuk Rafena untuk memberi keterangan dalam perbicaraan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.