Tiga Cedera Rusuhan Di Plaza Low Yat

KUALA LUMPUR – Sekurang-kurangnya tiga orang cedera termasuk seorang wartawan manakala empat individu ditahan susulan kejadian rusuhan berhampiran Plaza Low Yat, Kuala Lumpur.

 

Polis turut membuka dua kertas siasatan melibatkan Seksyen 147 Kanun Keseksaan kerana merusuh.

 

Siasatan juga dibuat  di bawah seksyen 379 Kanun Keseksaan berkaitan kesalahan merusuh dan mencuri.

 

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Tajuddin Md Isa turut memaklumkan, suspek yang ditahan adalah kerana disyaki cuba mencetuskan provokasi.

 

Insiden yang dicetuskan oleh pergaduhan itu bermula kira-kira 12.05 pagi Isnin berhampiran sebuah hotel apabila kumpulan perusuh bertindak menyerang seorang mangsa dengan menggunakan topi keledar.

 

Keadaan menjadi tegang selepas tujuh lelaki didakwa mengamuk di Plaza Low Yat apabila seorang rakan mereka didakwa ditipu penjual telefon bimbit di pusat beli belah tersebut.

 

Bagaimanapun, keadaan menjadi tenang semula selepas polis mengarahkan orang ramai bersurai dari kawasan tersebut kira-kira 12.40 pagi.

 

Sehingga pukul 2 pagi polis termasuk Pasukan Simpanan Persekutuan, FRU kekal berada di lokasi bagi mengawal keadaan.

 

Sementara itu Tajuddin turut meminta orang ramai tidak mempercayai khabar angin yang disebarkan di media sosial atau membuat sebarang kesimpulan yang boleh mengganggu kes berkenaan.

 

Mengulas lanjut mengenai insiden kekecohan pada malam Ahad itu,  beliau berkata sekumpulan lelaki berkumpul di hadapan pintu besar pusat membeli-belah tersebut pada sekitar jam 8.30 malam.

 

Beberapa anggota polis cuba menyelamatkan mangsa dan terpaksa mengeluarkan senjata untuk menghalang perusuh tetapi tidak berjaya.

 

Tidak lama kemudian kedengaran beberapa bunyi letupan kuat dipercayai mercun.

 

Pada masa sama sekumpulan lelaki turut dilihat cuba memasuki bangunan berhampiran dan melepaskan kemarahan dengan memecahkan pintu premis berkenaan.

 

Beliau berkata,  semua laluan berhampiran Plaza Low Yat termasuk Jalan Imbi dan Jalan Bukit Bintang dikosongkan sehingga keadaan benar-benar selamat. – Awani

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.