Malaysia Di Peringkat Awal Kenaikan, 18 Minggu Berturut-Turut Aliran Masuk Modal

Affin Hwang Capital Research percaya pasaran saham Malaysia masih dalam peringkat awal kenaikan dan ia kekal positif.

“Kami percaya bahawa keadaan akan bertambah baik dari hari ke hari untuk tahun 2017,” katanya.

Affin juga berkata ekonomi dunia, termasuk pasaran maju, berkembang secara stabil, perdagangan global telah pulih, KDNK Malaysia adalah kukuh, ringgit mengukuhkan, aliran keluar modal telah membalikkan, dan harga komoditi yang telah pulih.

Mereka juga menegaskan bahawa KDNK S1 2017 Malaysia melepasi jangkaan yang paling optimistik pada kadar 5.6% ‘year-on-year’ didorong oleh penggunaan peribadi dan pembentukan modal tetap kasar.

Akaun semasa kekal dalam lebihan sebanyak 1.7% daripada PNK, manakala pengukuhan fiskal dicapai pada defisit 3% pada 2017E (2016: 3.1% daripada KDNK).

Inflasi keseluruhan menjadi sederhana selepas mencecah paras tinggi pada 5.1% pada bulan Mac 2017 dan sepatutnya kekal pada sasaran 3% -4% kerajaan untuk 2017. Pemangkin sedang meningkat.

Sementara itu, MIDF Research berkata semalam bahawa dana asing kekal pembeli bersih di Bursa Malaysia, yang menjangkau sehingga 18 minggu berturut-turut tahun ini dan berjumlah RM10.39 bilion.

Ia berkata pelabur asing kekal setia sementara mereka terus mengepam tunai pada kadar yang berterusan ke dalam saham yang disenaraikan di Bursa.

MIDF Research berkata pembelian bersih asing terkumpul pada tahun 2017 telah mencapai RM10.39 bilion, mengimbangi kira-kira 35% daripada jumlah aliran keluar bersih terkumpul yang direkodkan pada 2014-2016.

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/06/13/foreign-funds-total-net-buying-on-bursa-at-nearly-rm10pt4b/

http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/06/06/bursa-still-in-earlystage-rally/

Link asal artikel:
https://www.facebook.com/lim.siansee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.