Kim Jong-Nam Jumpa Agen Amerika, Terima Wang RM511,806 Sebelum Diracun

TOKYO – Kim Jong-nam memiliki wang tunai US$120,000 (RM511,806) ketika beliau diracun, beberapa hari selepas bertemu perisik Amerika Syarikat di Langkawi.

Abang pemimpin utama Korea Utara Kim Jong-un dibunuh di lapangan terbang KLIA Februari lalu oleh dua wanita dengan bahan kimia paling bahaya VX.

Jong-nam bertemu rakyat Amerika tersebut selama dua jam di sebuah hotel di pulau peranginan itu dan mendapat wang itu di Malaysia, lapor Bloomberg yang memetik akhbar Asahi.

Akhbar Jepun itu menyebut pihak berkuasa Malaysia percaya wang itu bayaran makumat yang didedahkan kerana tiada rekod mendiang mengeluarkan wang dari bank.

Pihak berkuasa Malaysia menemui empat bungkusan wang baru US$100 dalam 300 susunan di dalam beg mendiang, yang tidak sebulu dengan adiknya.

Jong Nam mempunyai pasport diplomat, sebab itu begnya tidak diperiksa dengan teliti apabila keluar-masuk negara ini, lapor Asahi lagi.

Mei lalu, akhbar itu melaporkan mendiang pernah berhubung dengan perisik itu empat hari sebelum kematiannya. Beliau tiba di Malaysia pada 6 Februari.

Dua hari kemudian, tanpa memaklumkan kepada mereka yang rapat dengannya, beliau bertolak ke Langkawi untuk bertemu lelaki pertengahan umur keturunan Korea-Amerika.

Kamera litar tertutup (CCTV) hotel terbabit menunjukkan kedua-duanya bertemu kira-kira 1 petang sebelum berpisah dua jam kemudian.

Perisik itu, yang tiba pada hari sama Jong Nam sampai, diketahui sudah bertemu mendiang beberapa kali sebelum itu.

Analisis komputer riba mendiang mendapati kad memori USB dimasukkan, menimbulkan spekulasi sejumlah besar maklumat yang tidak boleh disampaikan melalui lisan diserahkan kepada perisik itu.

Jong Nam berlepas dari Langkawi ke KLIA pada 12 Februari, sehari sebelum beliau dibunuh. Warga Amerika Syarikat itu meninggalkan Malaysia pada hari yang sama.

Tindakan ini dilaporkan antara punca anak sulung bekas diktator Kim Jong-il dibunuh oleh ejen-ejen Korea Utara. – AntaraPos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.