Cristiano Ronaldo Dituduh Elak Cukai Sebanyak 14.7 Juta Euro

MADRID – Pemain utama Real Madrid, Cristiano Ronaldo dituduh mengelakkan cukai sebanyak 14.7 juta euro melalui syarikat-syarikat luar pesisir, pemain bola sepak yang terkini timbulnya ada kes dengan pihak berkuasa percukaian Sepanyol.

Menurut AFP, pemain berusia 32 tahun itu merupakan atlet yang bayaran tertinggi di dunia menurut majalah Forbes, dalam keadaan yang sama seperti pemain Barcelona FC,Lionel Messi, yang didapati bersalah atas kesalahan yang sama tahun lepas walaupun jumlah amaun yang terlibat adalah dikatakan lebih kecil .

Ronaldo dituduh “empat jenayah terhadap perbendaharaan awam antara tahun 2011-14 yang melibatkan penipuan cukai sebanyak 14.768.897 euro “, menurut satu kenyataan pejabat percukaian, lapor RTM.

Pendakwa raya menuduh pemain antarabangsa dari Portugal pengelakan cukai melalui syarikat ¨shell¨ yang berpangkalan di Kepulauan British Virgin dan satu lagi di Ireland, yang terkenal dengan kadar cukai korporat yang rendah.

Di samping itu, mereka berkata dia hanya isytiharkan 11.5 juta euro pendapatan Sepanyol dari tahun 2011 hingga 2014, sementara apa yang dia benar-benar diperolehi pada masa itu adalah berhampiran dengan 43 juta euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Open

Close