Masyarakat Tidak Harus Lupa Dosa Mahathir – Chegubard

Kuala Lumpur – Pakatan Rakyat diingatkan supaya tidak tertipu dengan pemainan Tun Dr Mahathir Mohamad yang mahu menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

 

Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin atau Chegubard berkata, pemimpin dan penyokong PR mungkin menganggap Dr Mahathir membantu pembangkang untuk menjatuhkan Najib.

 

Namun, hakikat sebenarnya PR menjadi kuda tunggangan kepada Dr Mahathir dan rakan-rakannya demi mencapai cita-cita peribadi dan melindungi kepentingan.

 

Chegubard berkata, sejarah telah membuktikan ketika Tun Abdullah Ahmad Badawi dijatuhkan oleh Dr Mahathir, pembangkang pada waktu itu menganggap bekas Perdana Menteri membantu mereka.

 

“Pembangkang menyerang Tun Abdullah Badawi bersama Mahathir hasilnya Abdullah disingkirkan tetapi UMNO (sila baca kelompok Mahathir khususnya Daim dan kuncu) terus kukuh dan Pakatan Rakyat terus dihimpit. Kenapa perubahan total masih tidak diperolehi?

 

“Ia kerana imej perubahan itu diterajui oleh Mahathir dan kelompoknya, PR hanya mengikuti dari belakang. Jika sekali lagi kita terperangkap diperkuda Mahathir untuk pusingan kali ini maka PR hanya layak sekali lagi selaku pembangkang yang kuat, ” katanya.

 

Dia berkata, membiarkan Dr Mahathir menyerang dan mengkritik Perdana Menteri tidak bermakna PR perlu membantu Najib.

 

Sebaliknya, PR perlu mengukuhkan parti dan bersiap sedia mengalahkan UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) akan datang supaya rakyat menghukum Najib.

 

Chegubard berkata masyarakat tidak seharusnya membiarkan dosa dan kesilapan yang telah dilakukan Dr Mahathir dilupa dan membiarkan orang lain menanggungnya.

 

Katanya, Dr Mahathir telah banyak menimbul kecelaruan kepada negara dengan meminda Perlembagaan dan menghina institusi beraja apabila mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu.

 

Katanya, pada era pemerintahannya, Dr Mahathir mengamalkan kronisma seperti mewujudkan janakuasa bebas atau IPP untuk kesenangan rakan-rakannya.

 

Chegubard berkata, ramai yang menjadi mangsa kerakusan Dr Mahathir seperti Allahyarham Tan Sri Ani Arope yang tidak setuju dengan penubuhan IPP.

 

“Tan Sri Salleh Abbas dipecat sebagai hakim kerana menentang campur tangan kerajaan dalam sistem kehakiman negara.

 

“Begitu juga Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menjadi mangsa buli kejam Dr Mahathir, ” katanya.

 

Bimbang rakyat tertipu dengan sandiwara Dr Mahathir, Chegubard berkata, SAMM dan beberapa NGO lain akan mengadakan kempen #sudahlahMahathir untuk menyedarkan rakyat punca sebenar permasalahan negara.

 

Katanya, siri penjelajahan negara akan dimulakan pada Ramadan ini untuk mengedarkan 100,000 buku poket Wajah-wajah Sebenar Mahathir.

 

“Bermula minggu depan kempen #sudahlahMahathir akan membuka satu demi satu fail baru dan lama yang kami perolehi dari berbagai sumber berkenaan Mahathir dan keluarganya,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.