Pasukan Pemantau Malaysia Berlepas Ke Mindanao Pantau Proses Damai

Kuala Lumpur – Tim Pemantau Antarabangsa-Mindanao 10 (TPA-M10) berlepas ke Mindanao, Filipina hari ini bagi menjalankan tugas pemantauan dan mengawasi proses gencatan senjata antara kerajaan Filipina dan Barisan Pembebasan Islam Moro (MILF).

 

Menurut Bernama, Tim itu berlepas menggunakan pesawat C-130 dari Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Subang, dekat sini pada kira-kira 9 pagi.

 

Tim ini melibatkan penyertaan 16 anggota iaitu 11 daripada ATM, dua daripada Polis Diraja Malaysia manakala tiga kakitangan awam daripada Kementerian Pertahanan dan Kementerian Luar Negeri.

 

Panglima Angkatan Tentera Malaysia Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin sebelum ini mengingatkan para anggota pasukan itu supaya melaksanakan tugasan dengan penuh profesional dan tidak berbelah bahagi dalam memastikan proses perdamaian dapat dicapai dalam masa terdekat.

 

Zulkifeli berkata tim itu dijangka menjadi kumpulan terakhir dalam tugas mereka selepas perjanjian damai peringkat akhir itu ditandatangani.

 

“Selepas ia ditandatangani kelak, mungkin pemantauan oleh pihak tertentu dari negara luar tidak lagi wujud sebaliknya akan wujud jawatankuasa ‘decommissioning committee’ untuk menentukan penyerahan senjata sebagai mana yang telah termaktub dalam perjanjian.

 

“Malaysia mungkin akan terlibat dalam jawatankuasa lain tetapi ATM besar kemungkinan tidak lagi terlibat,” katanya.

 

Perjanjian akhir itu juga dijangka memperuntukkan Undang-undang Asas Bangsamoro (BBL) yang kini dalam proses pendengaran di kongres Filipina.

 

Misi TPM-10 diketuai Mejar Jen Datuk Sheikh Mokhsin Sheikh Hassan dan ditempatkan di empat kawasan, Catabato City, Illigan City, Zamboanga dan General Santos City.

 

Tim ini akan menggantikan TPA-M9 yang telah bertugas sejak 14 Mac 2014 dan dijangka akan bertugas selama setahun di kawasan yang telah ditentukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.