Darah Orang Islam dan Bukan Islam Tak Perlu Diasingkan, Mufti WP

KUALA LUMPUR – Tidak ada larangan untuk memindahkan organ seseorang yang bukan beragama Islam kepada tubuh seseorang yang beragama Islam, kata Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri.

 

Katanya, ini kerana anggota seseorang itu tidak bersifat dengan Islam atau sebaliknya, dan hanya alat yang digunakan oleh manusia untuk melaksanakan tuntutan akidah dan manhajnya dalam kehidupan.

 

“Apabila sesuatu bahagian anggota berpindah daripada seorang non-Muslim (bukan Islam) kepada seorang Muslim, maka anggota tersebut menjadi sebahagian daripada tubuh badan Muslim tersebut.

 

Seterusnya, anggota tersebut digunakan untuk menunaikan tanggungjawabnya, seperti yang diperintahkan oleh Allah SWT,” katanya menerusi catatan di laman Facebooknya semalam.

 

Berkenaan dengan persoalan sama ada pendermaan darah dari seseorang bukan Islam yang mungkin memakan makanan tidak halal seperti daging babi, Zulkifli menyatakan hukumnya “dibolehkan” kerana ia adalah darah dan bukan lagi zat babi secara total.

 

Justeru, katanya tidak menjadi kesalahan untuk menderma darah walaupun seseorang bukan Islam itu memakan makanan seperti daging babi.

 

Beliau turut menyarankan agar penderma darah diberi penghargaan dan sedikit keistimewaan agar kempen derma darah dapat disemarakkan di samping bekalan darah negara sentiasa mencukupi bahkan melebihi keperluan.

 

Zulkifli turut berkongsi semula keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-4 yang bersidang pada 13 dan 14 April 1982 yang membincangkan derma darah dan penggunaan darah orang Islam kepada orang bukan Islam dan sebaliknya.

 

Katanya, muzakarah itu memutuskan hukum menderma darah adalah harus dan tidak perlu diasingkan darah orang Islam daripada darah orang bukan Islam. – BERNAMA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.