Ringgit Lemah, Bukan Asas Semasa Malaysia – Zeti

Kuala Lumpur – Kelemahan ringgit tidak mencerminkan asas semasa Malaysia yang masih kukuh, kata Gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

 

Beliau berkata negara berada pada kedudukan pertumbuhan ekonomi yang kukuh, yang boleh dilihat oleh kekuatan asas-asas yang mendasarinya dan sistem kewangan serta penampan melalui rizab kewangan dan kedudukan hutang luar negeri yang boleh diurus.

 

“Mata wang dipengaruhi oleh aliran keluar portfolio dan kebanyakannya didorong oleh peristiwa dan sentimen.

 

“Apabila ia stabil dan semakin jelas, kita menjangkakan ringgit akan mencerminkan asas ekonomi kita,” kata di Kuala Lumpur hari ini.

 

Hutang luar negeri jangka pendek Malaysia berjumlah RM359.1 bilion atau 33.6% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada suku tersebut.

 

Zeti juga menyentuh mengenai salah tanggapan terhadap kejatuhan mendadak harga minyak dan kesan fiskalnya.

 

“Ringgit turun kerana taksiran salah mengenai kepentingan minyak dan gas dalam struktur ekonomi kita. Ekonomi kita pelbagai dan ia perlu diambil kira,” katanya.

 

Zeti berkata industri minyak dan gas yang hanya menyumbang 22% daripada asas perolehan sekarang, yang berkurangan secara beransur-ansur daripada 40% sebelum ini.

 

Sementara itu, ringgit seiring dengan mata wang serantau yang lain, tunduk kepada kekuatan dolar AS berikutan jangkaan Rizab Persekutuan Amerika Syarikat akan menormalkan dasar monetarinya di tengah-tengah pemulihan dalam ekonomi terbesar dunia itu.

 

Mata wang serantau menyusut berbanding dengan dolar AS sejak September 2014 tetapi mata wang tempatan mengalami pelarasan yang lebih besar, mencerminkan sentimen yang menyelubungi ekonomi Malaysia.

 

Zeti berkata kebimbangan terhadap prospek pertumbuhan global dan harga minyak yang tertekan membawa kepada aliran keluar portfolio bukan pemastautin dari Malaysia berjumlah US$18.6 bilion.

 

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa aliran keluar sedemikian bukan sesuatu yang luar biasa, dengan memberi contoh peristiwa global seperti krisis kewangan global 2008/2009 yang mencetuskan aliran keluar sebanyak US$39.3 bilion antara Mac 2008 dan Mac 2009.

 

Permulaan proses pengurangan pembelian bon oleh Rizab Persekutuan AS pada tahun 2013 juga menyebabkan US$19.1 bilion mengalir keluar antara 22 Mei 2013 dan 28 Ogos 2013.

 

Zeti juga berkata bank pusat tidak bergantung kepada kadar pertukaran untuk mengendalikan dasar monetari.

 

“Instrumen asas dalam dasar monetari ialah keupayaan pengawalan. Kita memilih kadar semalaman menjadi kadar dasar kita kerana ia mempunyai tahap tertinggi keupayaan pengawalan tahap oleh BNM.

 

“Kita berbuat demikian dengan pengurusan mudah tunai untuk mempengaruhi kadar yang sama,” katanya.

 

Zeti berkata, pasaran kewangan domestik Malaysia terus stabil semasa perubahan arah yang besar dan kelemahan ringgit baru-baru ini dengan tidak menjejaskan pendasar aktiviti ekonomi dalam tempoh tersebut.

 

Beliau berkata keupayaan bank pusat untuk mengurus aliran modal yang tidak menentu disokong oleh adanya pelbagai instrumen dasar, fleksibiliti meningkat dan penampan yang mencukupi.

 

“Sistem perbankan kita juga kukuh dan kuat dan pasaran kewangan maju untuk menyerap dan mengantara perubahan dalam aliran modal,” kata Zeti.

 

Sistem perbankan mengekalkan sumber pembiayaan yang seimbang memandangkan asas deposit yang besar terus menyediakan sumber pembiayaan yang stabil dengan nisbah pinjaman kepada deposit semasa pada 86.7%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.