Google Tandatangani Sewa Jangka Panjang, $1 Bilion Kepada NASA

San Francisco – Google telah menandatangani sewa guna jangka panjang bagi sebahagian daripada pangkalan udara Tentera Laut bersejarah, dengan rancangan untuk mengubah suai hangar besar dan menggunakannya untuk projek yang melibatkan penerbangan, penerokaan angkasa lepas dan robotik.

Syarikat gergasi Internet itu akan membayar sebanyak $1.16 bilion untuk sewaan lebih daripada 60 tahun hartanah itu, yang merangkumi lapangan bekerja udara, padang golf dan bangunan lain.

1,000 ekar (400 hektar) tapak tersebut ialah sebahagian dari Stesen Udara Moffett Field Naval di semenanjung San Francisco.

Google merancang untuk melabur lebih daripada $200 juta untuk membaik pulih hangar dan menambah pembaikan lain, termasuk sebuah muzium atau kemudahan pendidikan yang akan mempamerkan sejarah Moffett dan Lembah Silikon, menurut kenyataan NASA.

Agensi itu berkata anak syarikat Google dipanggil Planetary Ventures LLC akan menggunakan hangar bagi penyelidikan, pembangunan, pemasangan dan ujian dalam bidang penerokaan angkasa, penerbangan, rover / robotik dan teknologi baru yang lain.

Pengasas Google, Larry Page dan Sergey Brin mempunyai minat yang tinggi berkaitan penerbangan dan angkasa lepas.

Syarikat itu baru-baru ini telah mengambil alih beberapa syarikat-syarikat yang lebih kecil yang bekerja pada teknologi satelit dan robotik.

Pegawai tempatan memuji ikrar Google untuk memulihkan struktur bersejarah yang dikenali sebagai Hangar One, yang merupakan mercu tanda San Francisco Bay Area.

Google telah memiliki pajakan berasingan bagi bahagian lain dari bekas pangkalan udara, di mana mahu membina kampus kedua.

Page dan Brin juga telah menggunakan landasan Moffett untuk koleksi jet peribadi mereka, di bawah satu lagi perjanjian sewa telah mendapat kritikan pemerhati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.