Siasatan DoJ Terhadap 1MDB Tiada Unsur Politik, Tidak Berkait Pertemuan Najib-Trump

KUALA LUMPUR – Siasatan Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DoJ) ke dalam skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB) tidak berkait dengan pertemuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dengan Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump hari ini.

Pentadbiran Trump enggan mengulas mengenai perkara tersebut semasa taklimat media oleh setiausaha akhbar White House Sarah Huckabee Sanders semalam.

“Kami tidak akan memberi sebarang komen mengenai siasatan yang masih berjalan yang diketuai oleh DoJ, dan siasatan itu tidak berunsurkan politik dan tentunya tidak berkait kepada apa-apa yang berlaku esok (hari ini),” katanya ketika ditanya sama ada Trump akan menangani atau mengelakkan isu itu.

Terdahulu, Sanders berkata Trump berhasrat untuk membincangkan isu-isu keselamatan yang membabitkan banyak perkara dengan Najib.

Beliau berkata AS dan Malaysia “mempunyai hubungan dan kerjasama selama 60 tahun yang dibina atas kepentingan ekonomi dan keselamatan yang sama dan berterusan”.

“Presiden berharap untuk membincangkan pelbagai masalah keamanan serantau dengan perdana menteri itu dan membincangkan tentang cara-cara untuk mereka memperkukuhkan kerjasama anti-keganasan.

“… tentunya menghentikan IS, menangani Korea Utara dan tindakan berterusan mereka dan memastikan kita mempromosikan keselamatan maritim di Laut China Selatan, ini pastinya adalah beberapa keutamaan untuk pertemuan esok (hari ini),” katanya ketika ditanya mengenai apa yang dijangka dicapai dalam pertemuan itu.

DoJ pada Julai tahun lalu telah mengetuai saman sivil bertujuan mendapatkan pelucuthakan dan mendapatkan semula aset bernilai lebih daripada AS$1 bilion (RM4.2 bilion) yang dikaitkan dengan “konspirasi antarabangsa untuk mengubah dana yang disalahgunakan” dari 1MDB, yang telah digambarkan sebagai kes terbesar yang pernah dibawa oleh Kleptocracy Asset Recovery Initiative.

Jabatan ini cuba mendapatkan semula aset bernilai AS$540 juta (RM2.2 bilion) dari 1MDB dalam saman sivil itu.

Ini termasuk karya seni, barang kemas dan hak filem yang didakwa dibeli dengan dana yang disalahgunakan.

Peguam Negara (AG) Tan Sri Mohamed Apandi Ali membuat kesimpulan bahawa saman itu bermotivasi politik kerana DoJ tidak meminta sebarang kenyataan atau maklumat rasmi dari pejabat AG mengenai tuduhan yang dibuat terhadap 1MDB.

Tulisan asal oleh:
Laili Ismail, New Straits Times, 12 September 2017

Link asal artikel:
https://www.nst.com.my/news/nation/2017/09/278892/dojs-probe-1mdb-apolitical-independent-najib-trump-meet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.