Orang Cina Dapat Apa Yang Patut – Raja Petra

Tulisan asal oleh:
Raja Petra Kamarudin, Malaysia Today, 11 September 2017

Masalahnya dengan kaum Cina adalah mereka tidak matang dalam politik seperti orang Melayu. Tidak, ini bukan apa yang saya katakan. Inilah yang dikatakan oleh Ling Liong Sik secara peribadi kepada saya pada 1984 ketika beliau dan Tan Koon Swan dipecat dari parti kerana menentang Neo Yee Pan (yang merupakan Presiden MCA dari tahun 1983 hingga 1985).

Dan, ya, parti-parti Cina seperti MCA dan DAP ada memecat mereka yang menentang pemimpin mereka atau menjadi ancaman kepada pemimpin parti. Ini telah berlaku sejak tahun 1980-an apabila Lee Lam Thye, Tan Koon Swan, Ling Liong Sik, dan sebilangan besar dari MCA dan DAP, dan juga dari Gerakan dan MIC, telah dipecat kerana mereka menunjukkan perbezaan pendapat.

Ahli politik Cina (dan juga ahli politik India) tidak bertolak ansur terhadap mereka yang menentang mereka jadi ini bukan sekadar fenomena Melayu. Pada asasnya, ahli politik tidak suka pembangkang dan mereka akan bertindak terhadap mereka yang menentang mereka dan akan menghapuskan mereka. Ini sebenarnya perkara yang agak biasa dan tiada kena mengena dengan kebebasan bersuara atau demokrasi atau apa sahaja. Ini semuanya tentang menghapuskan musuh anda sebelum mereka menghapuskan anda … membunuh atau dibunuh, seperti yang mereka katakan dalam tentera.

Hari ini, portal berita Cina, Oriental Daily News, berkata, “Masih Ada Sentimen Anti-Kerajaan Dalam Masyarakat Cina Kerana Kecuaian Kebajikan mereka.” (http://www.malaysia-today.net/there-is-still-anti-government-sentiment-in-chinese-community-because-of-negligence-of-their-welfare/).

Saya rasa Oriental Daily News melakukan sesuatu yang mengelirukan. Adakah orang Cina masih anti-kerajaan kerana mereka diabaikan atau adakah mereka diabaikan kerana mereka masih anti-kerajaan? Yang manakah yang datang dahulu, ayam atau telur?

Sama ada anda suka mendengar ini atau tidak, politik adalah sistem hukuman dan ganjaran. Malah agama, khususnya agama Ibrahim, menggunakan sistem hukuman dan ganjaran. Bible dan Al-Qur’an memberitahu anda bahawa Tuhan akan menghukum anda atau Tuhan akan memberi ganjaran kepada anda berdasarkan apa yang anda lakukan dan sama ada anda melakukan apa yang Tuhan mahu anda lakukan dan tidak melakukan apa yang Tuhan tidak mahu anda lakukan.

Jadi, bagi mereka yang percaya kepada Tuhan, mereka mengakui bahawa tidak ada yang lebih berkuasa dari Allah. Tuhan adalah adil, Tuhan bersifat saksama, Tuhan bersifat pengasih, Tuhan bersifat belas kasihan, dan banyak lagi. Namun, Tuhan juga cemburu, berdendam, kejam, dan akan menghukum kamu atas kesalahan kecil seperti menyembah patung-patung, yang ramai orang lakukan.

Biar saya terangkan. Apabila Tuhan menciptakan dunia dan manusia, Tuhan mengajar kita bahawa jika kita melakukan apa yang Dia suruh, kita akan mendapat ganjaran dan jika kita menentang apa yang Dia kehendaki maka kita akan dihukum. Dengan Tuhan, ia sama ada hitam atau putih dan tidak ada kelabu.

Sekarang, apakah yang tidak difahami orang Cina tentang ini? Mereka merungut bahawa mereka sedang diabaikan. Kemudian mereka dengan bangga mangatakan yang 90% atau mungkin lebih daripada Cina menyokong DAP. Mereka juga dengan bangga berkata bahawa orang Cina tidak akan menerima kerajaan Barisan Nasional yang dipimpin oleh Melayu Umno dan akan selama-lamanya mengundi untuk Pakatan Harapan yang dipimpin Cina DAP.

Dan biar saya beritahu anda, ini bukanlah satu kebanggaan atau ancaman semata-mata. Orang Cina telah membuktikannya pada tahun 2008. Mereka membuktikannya sekali lagi pada tahun 2013. Dan sekarang orang Cina mengatakan mereka akan membuktikannya sekali lagi dalam pilihan raya umum akan datang. Dan kali ini mereka akan menghapuskan terus Barisan Nasional yang dipimpin oleh Umno dan menggantikannya dengan kerajaan Pakatan Harapan yang diketuai DAP.

Bolehkah kerajaan melakukan apa-apa mengenai perkara ini? Tidak! Bolehkah kerajaan meyakinkan orang Cina untuk mengubah fikiran mereka? Tidak! Sekiranya kerajaan memberi orang Cina apa sahaja yang mereka mahukan, adakah orang Cina akan menyokong kerajaan? Tidak! Jika kerajaan mengancam akan menutup sekolah Cina dan mengharamkan pendidikan Cina jika mereka tidak menyokong kerajaan, adakah orang Cina akan menyokong kerajaan? Tidak!

Kalau begitulah, bahkan Tuhan tidak akan memaafkan orang Cina jadi kenapa harus pemerintah memaafkan mereka? Tuhan berkata turuti saya dan terima ganjaran anda; tentangi saya dan terima hukuman anda. Dan orang Cina mengharapkan kerajaan untuk mengatakan tidak mengapa jika anda mengikuti saya atau menentang saya kerana saya masih akan memberikan ganjaran kepada anda. Kemudian pengundi Melayu (yang Barisan Nasional pimpinan Umno bergantung kepada untuk kelangsungan hidupnya) akan mengatakan buat apa untuk menyokong kerajaan? Lebih baik kita menentang kerajaan dan menerima ganjaran lebih banyak daripada yang kita terima sekarang seperti orang Cina.

Sebenarnya orang Cina sudah mendapat ganjaran yang besar oleh kerajaan walaupun mereka tidak menyokong kerajaan. Orang Cina dibenarkan sekolah Cina dan pendidikan Cina. Sebenarnya kerajaan tidak bersetuju dengan sekolah Cina dan pendidikan Cina tetapi mereka membenarkannya untuk membuatkan orang Cina bahagia. Dan hanya di Malaysia sahaja orang Cina diberi ganjaran dengan cara sedemikian.

Apa yang tidak disedari oleh orang Cina adalah mereka tetap mendapat ganjaran walaupun mereka tidak menyokong kerajaan. Kerajaan dengan mudah boleh menutup semua sekolah Cina dan mengharamkan pendidikan Cina dan apa yang boleh dilakukan oleh orang Cina? Kembali ke China untuk menerima pendidikan Cina? Kebanyakan orang Melayu akan mengalu-alukannya. Undi DAP? Mereka sudah melakukan itu. Umno tidak akan kehilangan apa-apa dengan menutup sekolah Cina dan dengan mengharamkan pendidikan Cina. Rakyat Cina masih tetap akan menjadi anti-Umno dan anti-Barisan Nasional macam mana sekali pun.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/the-chinese-get-what-they-deserve/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.