Tingkatkan Kerjasama Dengan AS Perangi Keganasan Kata PM

KUALA LUMPUR – Malaysia berharap untuk meningkatkan lagi kerjasama dengan Amerika Syarikat (AS) dalam usaha memerangi keganasan demi mencapai objektif bersama ke arah keamanan, keselamatan dan kestabilan untuk semua.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, selain berkongsi kepentingan dan nilai-nilai, yang amat penting pada masa ini ialah kedua-dua negara berkongsi komitmen untuk memerangi ekstremisme dan menumpaskan keganasan walau di mana ia bertapak.

Beliau berkata, AS menjadikan usaha mengekang keganasan sebagai satu daripada keutamaannya sambil menegaskan AS mendapati bahawa tidak ada negara sekutu yang begitu menunjukkan kesungguhan dan lebih dipercayai dalam kempen ini selain Malaysia.

“Walaupun kami bernasib baik kerana tidak pernah mengalami serangan pengganas Daesh atau berkaitan Al Qaeda yang membunuh begitu ramai mangsa di Amerika, kita tidak kebal.

“Serangan pertama berkaitan Daesh yang berjaya berlaku di luar Kuala Lumpur pada Jun 2016. Lapan orang cedera, tiada yang maut. Tetapi itu bukan kerana mahu mencuba,” katanya, lapor Bernama.

Turut hadir isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor; Duta Besar Amerika Syarikat ke Malaysia, Kamala Shirin Lakhdir Min; Menteri pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim serta menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Dalam pada itu, Najib berkata, perkhidmatan keselamatan Malaysia telah berjaya mematahkan banyak komplot dan layak diberi setinggi-tinggi pujian atas usaha tanpa mengenal erti penat walaupun kebanyakan kejayaan itu tidak didendang tetapi dapat memastikan rakyat selamat dan terjamin.

“Kaedah yang digunakan AS dan program deradikalisasi kami yang sangat produktif dalam pemulihan ekstremis dengan kadar kejayaan lebih 90 peratus, adalah model bagi negara-negara di seluruh dunia.

Tambahnya, komitmen Malaysia kepada kesederhanaan juga telah diiktiraf di peringkat tertinggi antarabangsa yang menubuhkan Yayasan Gerakan Kesederhanaan Global, konsep Wasatiyyah, dan penubuhan Pusat keamanan Atarabangsa Raja Salman di Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.