Kejayaan Dr Nor Syahairah Perlu Dijadikan Inspirasi Kata Mas Ermieyati

KUALA LUMPUR – Pencapaian membanggakan Dr Nor Syahairah Mohd Nor yang dinobatkan sebagai pelajar terbaik perubatan daripada Universiti Perubatan Warsaw, Poland harus menjadi inspirasi kecemerlangan pelajar negara ini, kata Ahli Parlimen Masjid Tanah Datuk Mas Ermieyati Samsudin.

Beliau berkata, ia sekali gus platform terbaik yang harus dicontohi terutama pelajar di dalam bidang perubatan sendiri.

“Saya mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah di atas pencapaian membanggakan Dr Nor Syahairah Mohd Nor yang telah mengharumkan nama negara di mata dunia setelah dinobatkan sebagai pelajar terbaik perubatan sekali gus menerima anugerah Golden Graduation bagi kecemerlangan akademik dan pencapaian luar biasa daripada Universiti Perubatan Warsaw, Poland.

“Bukan sesuatu yang mudah untuk menggapai segulung ijazah di kala berdepan dengan pelbagai cabaran sepanjang berada di negara orang, apatah lagi untuk mendapat penghargaan tertinggi dari sesebuah universiti terkemuka dunia.

“Pencapaian memberangsangkan anak kelahiran Masjid Tanah ini secara tidak langsung menjadi sumber inspirasi untuk anak-anak Masjid Tanah serta pelajar yang turut ingin melanjutkan pelajaran di dalam bidang perubatan atau dalam bidang lain supaya belajar bersungguh-sungguh agar dapat menabur bakti kepada rakyat Malaysia setelah tamat pengajian,” katanya, lapor Awani.

Anugerah diterima Dr Nor Syahairah diberikan kepada yang terbaik dalam kalangan lebih 70 pelajar antarabangsa dari Kesatuan Eropah, negara Timur Tengah dan Malaysia.

Dalam pada itu, turut mengharumkan nama negara, Dr Nur Aini Sharkhan dan Dr Mohamad Amirul Akram Mashum yang berjaya menamatkan pelajaran dengan memperoleh markah antara yang tertinggi.

Sehubungan itu, menurut Mas Ermieyati, kejayaaan Dr Nor Syahairah juga membuka mata pelbagai pihak di universiti pengajian perubatan antarabangsa untuk terus yakin dengan keupayaan negara menghasilkan lebih ramai doktor muda berkemahiran tinggi.

“Ia sekali gus bukti kita mampu menggalas tanggungjawab penting ke arah peningkatan kualiti kesihatan masyarakat Malaysia.

“Tahniah juga diucapkan kepada seluruh tenaga pengajar dan ibu bapa beliau di atas kejayaan doktor muda ini kerana telah menjadi tulang belakang untuk sentiasa menyokong dan mendorong ke arah pembentukan sahsiah yang baik sepanjang pembelajaran di universiti.

“Saya percaya melalui kejayaan yang dikecapi oleh doktor muda ini, ia telah menjadi penanda aras baru di dalam bidang perubatan negara sekali gus memberi mesej positif terhadap aspirasi yang bakal dijayakan dalam kerangka Transformasi Nasional 2050 untuk generasi akan datang,” jelasnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.