Terlalu Ngantuk, Pemandu ‘Parking’ Bas Hampir Jatuh Sungai

JAKARTA – Disebabkan mengantuk, bas penumpang dari arah kota Palopo ke Makassar, Sulawesi Selatan nyaris terjatuh di Desa Puteh Salenrang, Kecamatan Bontoa, Maros, Sulawesi Selatan, Ahad (11/3/2018) awal pagi kelmarin.

Kesalahan bas dengan nombor DD 7256 RP telah melanggar pembahagi jalan raya yang rosak.

Bahagian depan kaca juga pecah.

Bagaimanapun, sehingga kini, mangsa belum dikenal pasti kerana polis masih melakukan penyiasatan kejadian itu.

“Kami masih dalam penyiasatan kejadian ini, mangsa sementara waktu masih belum diketahui kerana kami masih memeriksa latar belakang penumpang bagi kami untuk dipadankan,” kata Ibu Pejabat Polis Maros, AKP Sulaiman kepada media tempatan.

Pemandu bas dikenali sebagai Theo (37), merupakan penduduk Kampung Buanging, Kecamatan Sabbang, Utara Luwu.

Didakwa dalam keadaan mengantuk dan akhirnya telah melanggar pembahagi. Ia kelihatan seakan-akan ‘memakir’ sipi di tepi jambatan dan hampir terjatuh ke dalam sungai.

“Buat masa ini kami mengesyaki pemandu ini mengantuk. Mujur bas ini tidak melompat ke dalam sungai. Malah, tiada yang maut atau tercedera. Tetapi kami masih menunggu keputusan peperiksaan pasukan kami, “katanya.

Kemalangan ini juga membuat, aliran lalu lintas kenderaan dari arah Pangkep ke Maros, terhenti kerana ramai pengguna jalan raya yang berhenti meletak kenderaannya untuk melihat kemalangan itu.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.