Rejim Al-Assad Bunuh Hampir 600 Doktor Di Syria

Tentera Syria dilaporkan telah membunuh hampir 600 doktor dan kakitangan perubatan menerusi serangan bom, tembakan tepat sniper dan penyeksaan dalam tempoh empat tahun peperangan, menurut  Pakar Perubatan Hak Asasi Manusia (PHR) dalam laporan yang dikeluarkan pada Rabu.

 

Pertubuhan hak asasi yang berpangkalan di New York menuduh tentera Presiden Bashar al-Assad sengaja memilih hospital dalam peperangan tersebut  dan jelas sekali menunjukkan ia suatu jenayah yang kejam dan tidak berperikemanusiaan.

 

Tambah beliau tentera Assad perlu bertanggungjawab dalam mengorbankan hampir 97 peratus mangsa yang tidak bersalah.

 

“Kerajaan Syria telah melakukan pelbagai taktik antaranya pengeboman hospital termasuk mengunakkan bom barel dan juga menyiksa serta membunuh doktor yang merawat pesakit,” kata  Pengarah Penyiasatan Pakar Perubatan Hak Asasi Manusia, Erin Gallagher.

 

Menurut laporan ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dalam tempoh empat tahun, seramai 610 kakitangan perubatan terbunuh, 139 daripada mereka diseksa atau dikenakan hukuman mati.

 

Laporan itu juga telah merekod 233 serangan dan 183 daripadanya adalah hospital serta klinik dengan menggunakan bom barel.

 

Serangan terhadap kakitangan perubatan adalah tindakan yang kejam mengikut undang-undang antarabangsa kemanusiaan, namun begitu kumpulan hak asasi menyatakan bahawa serangan meluas itu menjadi perkara normal apabila berada di Syria.

 

Pengarah PHR, Widney Brown berkata pertubuhan itu telah menerima beratus-ratus laporan menyatakan doktor berada dalam tahanan atau telah hilang begitu sahaja, tetapi PHR tidak dapat mengesahkan jumlah itu. – Mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.