Rakam Bawah Skirt, Warga Malaysia Ditangkap Di Singapura

Singapura – Perbuatan jahil seorang lelaki Malaysia di negara Singapura akhirnya terdedah dan dia dijatuhkan hukuman penjara tiga minggu oleh pihak berkuasa di negara itu.

 

Lelaki itu, Cheong Chap Mun, 38,seorang pekerja binaan ditangkap dan dihukum atas kesalahan mengambil video di bawah skirt seorang wanita di eskalator stesen MRT, lapor The Straits Times.

 

Dia memasang perakam video di telefon bimbitnya dan meletakkannya secara menghadap ke arah atas, di dalam sebuah beg, yang diletakkan di antara kaki wanita berkenaan.

 

Insiden tersebut berlaku pada 1 Jun 2012 bagaimanapun terbongkar selepas dia ditahan selepas 11 hari kejadian berlaku berikutan seorang penumpang mendapati Cheong mengambil sekeping gambar bahagian atas badannya dengan menggunakan telefon bimbit di dalam sebuah bas.

 

Wanita itu kemudiannya bersemuka dengan Cheong dan mendapatkan bantuan daripada pemandu bas. Pemandu tersebut kemudiannya memaklumkan kepada kakitangan perkhidmatan bas supaya menghubungi polis.

 

Ekoran itu, telefon bimbit Cheong dirampas dan menemui video yang merakamkan bawah skirt wanita.

 

Timbalan Pendakwa Raya, Lin Yinbing pada Rabu berkata, terdapat risiko di mana video itu boleh disebarkan, yang akan mengaibkan mangsanya.

 

Cheong turut pernah disabitkan bersalah kerana memiliki sebuah filem lucah pada 2007.

 

Tiga pertuduhan lain diambil kira ketika menjatuhkan hukuman ke atas Cheong.

 

Cheong yang tidak diwakili peguam meminta supaya hukuman diringankan, dengan mengatakan bahawa dia menyedari kesalahan yang dilakukan dan akan memperbaiki kesilapan itu.

 

Tambahnya, dia akan berkahwin pada Mei depan dan perlu menjaga ibunya yang sudah tua.

 

Hakim, Crystal Ong berkata, beliau bersetuju dengan pihak pendakwaan.

 

Katanya, dia boleh dihukum penjara sehingga setahun dan didenda di atas kesalahan menghina kehormatan wanita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.