Muhyiddin Mahu Rakyat Undi Pakatan Dalam Pilihanraya – Raja Petra

KUALA LUMPUR – Pengendali laman web Malaysia Today, Raja Petra Raja Kamaruddin mendedahkan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin mahu rakyat mengundi pembangkang dalam pilihanraya akan datang.

 

Beliau yang menulis kenyataan menerusi laman webnya berkata, Muhyiddin memberitahu rakyat Malaysia mengundi pembangkang pada 2018 supaya Perdana Menteri boleh digulingkan.

 

Perkara itu dikaitkan dengan cara sama yang dilakukan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang menggesa rakyat pada tahun 2006 untuk mengundi pembangkang pada 2008 supaya Perdana Menteri ketika itu, (Tun Abdullah Ahmad Badawi) boleh digulingkan.

 

Katanya, beliau memetik kata-kata Muhyiddin bahawa politik di negara ini menyesakkan dimana krisis politik ini akan membawa kepada perpecahan negara dimana pada akhirnya, rakyat akan menderita.

 

Rakyat juga mangsa ketidakstabilan politik kerana rasuah dan kelembapan ekonomi.

 

“Politik jika dilihat pada hari ini semakin sesak. Ia berpunca daripada iklim politik yang tidak terurus. Ini boleh jadi penyumbang perpecahan negara sekali gus kepada rakyat.
“Masalah dalaman politik ini antaranya masalah korupsi dan kejatuhan ekonomi di mana rakyat bawahan menjadi mangsa terpaksa menanggung beban,” kata Muhyiddin yang dipetik menerusi ucapannya di Pagoh, malam kelmarin.

 

Raja Petra mempersoalkan mengapa apabila ahli-ahli politik terdesak mereka mula membuat kenyataan bodoh?

 

“Saya telah melihat banyak kenyataan bodoh yang keluar dari mulut Muhyiddin Yassin. Apa yang Muhyiddin maksudkan dengan apa yang dia katakan di atas?,”katanya.

 

Katanya lagi, apa Muhyiddin telah cuba katakan adalah perkara yang pernah dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun 2006: iaitu bahawa Umno sedang memusnahkan negara ini? dan kita mesti mengundi pembangkang sebagai memberi pengajaran kepada Umno.

 

“Saya rasa kita boleh menyalahkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk semuanya dan mengatakan bahawa Umno tidak bersalah sedikit pun. Tetapi Umno memilih Najib dan majoriti menyokong Umno Najib. Jadi, jika anda ingin mengatakan bahawa masalah negara adalah disebabkan oleh Najib, maka Umno juga terpaksa perlu dipersalahkan.

 

“Seperti apa yang Dr Mahathir berkata pada tahun 2006: ia adalah Umno yang memilih dan menyokong Tun Abdullah Ahmad Badawi. Jadi, kita mesti menghukum Umno dengan mengundi pembangkang supaya Abdullah boleh digulingkan,”katanya.

 

Tambah Raja Petra lagi, sekurang-kurangnya Dr Mahathir mempunyai kesopanan dengan meletak jawatan dari Umno terlebih dahulu sebelum beliau menyeru rakyat Malaysia menghukum Umno dengan mengundi pembangkang. Apakah Muhyiddin akan melakukan perkara yang sama dalam Umno?

 

“Saya fikir jika Umno masih menyimpan Muhyiddin sebagai Timbalan Presiden maka ia patut dihukum,”akhirinya.-SuaraTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.