Lelaki India Ini Membina Jalan Sendiri Dengan kapak Dan Linggis

Seorang lelaki di Negara Bahagian Orissa, India timur, membina sendiri jalan kira-kira lapan kilometer hanya dengan menggunakan kapak dan linggis.

Tujuannya adalah bahawa kanak-kanak yang pergi ke sekolah boleh pulang ke rumah untuk berkumpul dengan keluarga mereka lebih kerap.

Jalandhar Nayak, 45, menetap di sebuah perkampungan terpencil, kira-kira 10km dari sekolah di mana tiga anak lelakinya sedang belajar.

Tetapi perjalanan ke rumah untuk tiga anaknya mengambil masa sehingga tiga jam kerana mereka terpaksa memanjat lima bukit untuk sampai ke kampung halaman

Jadi Nayak mengambil keputusan  membuka jalan lain sepanjang tujuh kilometer lagi untuk sampai ke kampungnya, seperti yang dijelaskan pegawai-pegawai tempatan kepada BBC.

Selama dua tahun yang lalu, setiap pagi dia membawa alat-alatnya-cangkul-dan-lengan-dan bekerja selama kira-kira lapan jam untuk menghancurkan batu-batu.

Dia berharap bahawa tiga anaknya akan dapat pulang lebih kerap .

Pegawai kerajaan itu berkata beliau akan mengambil alih pembinaan pembinaan jalan yang telah dipelopori oleh Nayak dan dia akan dibayar untuk kerja yang telah dilakukannya.

Nayak berkata ‘sangat gembira’ kerana panduan jalan itu akan disediakan oleh kerajaan dan menambah bahawa dia juga meminta kerajaan untuk menyampaikan bekalan elektrik dan air minum ke kampungnya.

Beliau menegaskan beliau tidak pernah meminta bantuan daripada pegawai tempatan, yang baru saja belajar kerja kerasnya setelah akhbar tempatan melaporkan awal bulan ini.

“Saya kagum melihat dia yang sangat menjaga dan tidak memotong pokok semasa membina jalan raya,” kata Sibashakti Biswal, wartawan yang pertama kali menemuramah Nayak.

Biswal menambahkah bahawa bahagian jalan yang dibangunkan Nayak sudah cukup bagus untuk digunakan oleh kenderaan.

Media-media nasional India membandingkan dia dengan Dasharath Manjhi, yang mendapat gelaran ‘lelaki gunung’ dari Bihar yang membelah bukit dengan tangannya sendiri untuk membina jalan yang menghubungkan kampungnya dengan bandar terdekat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.