Tawaran Biasiswa Pengajian, Latihan Perguruan Di Jepun

KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia yang ingin melanjutkan pelajaran dalam Pengajian Jepun dan Latihan Perguruan di Jepun dipelawa memohon Biasiswa Tajaan Kerajaan Jepun (Monbukagakusho: MEXT) yang kini dibuka sehingga 5 Februari.

 

Kedutaan Jepun dalam satu kenyataan berkata semasa tempoh biasiswa, elaun bulanan anggaran sebanyak 117,000 Yen (RM4,400) akan diberi kepada setiap penerima biasiswa Pengajian Jepun dan 143,000 Yen (RM5,400) kepada penerima biasiswa Latihan Perguruan.

 

Yuran untuk peperiksaan kemasukan universiti, matrikulasi dan tuisyen di universiti adalah dikecualikan, dan tiket kapal terbang pergi dan balik juga disediakan, menurut kenyataan itu.

 

Bagi Pengajian Jepun (kursus non-degree setahun bermula Oktober 2016), antara syarat-syarat yang perlu diikuti untuk memohon biasiswa itu adalah pemohon mestilah siswazah tahun 2 atau 3 (bukan pelajar tahun akhir) yang major dalam Bahasa atau Kebudayaan Jepun di mana-mana universiti selain universiti di Jepun.

 

“Permohonan mesti sampai di kedutaan Jepun di Malaysia sebelum pukul 4 petang pada 5 Februari. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi 03-21772600 (ext 157/146) atau layari http://www.my.emb-japan.go.jp/English/JIS/education/scholarship/scholarship.htm – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.